Atypusos komplex hyperplasia

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Fiatalon sterilitas I. WHO programban sok hormon kezelést kaptam, melyet az endrokinológus szerint nem kaphattam volna. Sokszor rendszertelen vérzésem volt, mint most, az utóbbi években is. Ezt már a változó korra "fogták" az éves cytologia minden esetben negatív volt. Az év elejétől visszatérő intenzív vérzés miatt abrasio volt, melynek szövettani eredménye: atypusos komplex hyperplasia lelöködő endrometrium részekben a mirigyekben laphám metaplasiával, illetve micropapilláris metaplasiával. Kírtak méh eltávolításra. Jelentkeztem a műtétre az onkológus közölte ha így döntötem kiveszik a ptetefészkem is., Mint kiderült levélben értesítettek - rossz címzés miatt nem kaptam meg - van alternatív gyógymód nagydózisú gesztagén adásával, 3 hónapgi, majd abrasio. A műtétem a korom, egyéb betegségeim és nagy testsúlyom miatt nem volt javasolt. A nőgyógyászom ragaszkodott a méh eltávolításához, viszont az 5 főből álló orvosi konzílium nem javasolta a műtétet a nagy rizikó miatt. (nem szültem, kötényhas, műtét technikai megoldása obesitás miatt nehezen kivitelezhető) Kérdésem: , Mennyi az esélyem, hogy műtéti beavatkozás nélkül meggyógyulok és nem lesz rosszindulatú daganatom, milyen vizsgálatok nyugtatnak meg a gyógyszeres kezelést követő abrasión kívül? (A nőgyógyászom már most kijelentette a 3 hónapos kezelés után kitart a méh eltávolítása mellett.) Nagyobb kétségek gyötörnek, mint a műtét kiírását megelőzően... Tisztelettel köszönöm válaszukat!

Dr. Törő Bálint válasza nőgyógyászati kezelés témában

Tisztelt Kérdező! Megértem aggodalmát, de sajnos a döntésében nem segíthetek. A nőgyógyász csoport nem vállalta a műtétet. Így nem maradt más, csak a gyógyszeres kezelés, melynek hatására valóban teljesen rendbe jöhet. Minimális az esélye a gyógyszeres kezelés mellett a rosszindulatú daganatnak. Nincs olyan vizsgálat, mely jelenleg arra adna információt, hogy a későbbiekben milyen az esélye a daganatra. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2014. május 13.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Klion D 100 hüvelykúp éget, csíp,...
Tisztelt Doktornő/úr! Az lenne a problémám, hogy 1 héttel ezelőtt elkezdtem viszkető égető érzést érezni a hüvelyemnél és a szeméremajkaknál, továbbá a...
Gynazol és Vitagyn C együtt
Kedves Doktor Nő/Úr! A Gynazol-t és a Vitagyn C hüvelykrémet lehet együtt használni? Tehát van egy adag Gynazol, amit este felhelyezek, ezzel együtt a Vitagyn...
Csiklófájdalom
HPV fertőzés kezelése
Klion D 100 csere
Érthetetlen citológia