fogamzásgátló tabletta cserélje

Egy éve policisztás ovárium szindrómát fedeztek fel nálam (szerintem ezt mondjuk korai volt kijelenteni a nőgyógyászati lelet alapján) . Erre diane 35 szedését javasolt az orvos, minthogy nem szeretnék most még teherbe esni, viszont az aknék és az elmaradó ciklus igencsak zavaróak. Már egy éve szedem az ezzel elvileg ekvivalens Co-cyprindiol 2000/35 nevű készítményt. Ugyanis Skóciában élek, és itt ezt írták fel. Pár hete, mikor Magyarországon elmentem orvoshoz, megállapították, hogy a ciszták felszívódtak. Az aknéim is szépen eltünedeztek, még hegek vannak hátra, de kértem az orvost egy alacsonyabb hormontartalmú készítmény felírását, minthogy a diane hosszú távú szedéséről mindehol ijesztő dolgokat olvastam. A magyar orvos dienille-t írt fel, de sajnos Skóviában ez nincs. Az orvos Rigevidon-t írt fel, ami levonorgestrélt és (angolul írom, hogy ne rontsam esetleg el a fordítással) ethylestradiol-t (150/30) tartalmaz az eddig használt cyproterone acetate / ethynilestradiol (2000/35) helyett. Ön szerint nem ártok a gyógyszer leváltásával? És tovább fog javulni állapotom?

Dr. Pétervári László válasza fogamzásgátló témában

Azt jól teszi, hogy készítményt vált.

A Dienille filmtabletta egy ösztrogén-gesztagén kombinációt tartalmazó hormonális fogamzásgátló. Alkalmazható még olyan nőknél, akik közepesen súlyos pattanásoktól szenvednek és a szájon át szedhető fogamzásgátlók alkalmazásának nincs ellenjavallata és a helyileg alkalmazott készítmények már hatástalannak bizonyultak.

A Dienille kétféle női nemi hormont tartalmaz kis mennyiségben, etinil-ösztradiolt (ösztrogénhatású hormon) és dienogesztet (mely a természetes sárgatest-hormonhoz hasonló hatást fejt ki) . Alacsony hormontartalma miatt a "mikropill" elnevezésű, a kétféle hormon miatt a "kombinált", a tabletták azonossága miatt pedig a monofázisos, vagy egyfázisú fogamzásgátlók családjába tartozik.

A nők pattanásos (aknés) tünetei, melyek egyébként a minden nőben is jelenlévő férfi nemi hormonok (az ún. "androgének") túlzott mennyiségével függenek össze, a Dienille alkalmazásával javulnak.

Ezen hatóanyag tartalmú készítmény biztosan beszerezhető lakhelyén, ez alkalmasabb.

Kérdés: 2013. január 21., 14:17; Megválaszolva: 2013. január 22., 21:39

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Menstruációs zavar
Nuvaring használata több mint 4...
Cifrinol nászutas felfázásra
Fogamzásgátló melletti problémák
Kedves Doktorúr/nő! 20 éves lány vagyok és kb. 2 éve szedek fogamzásgátlót. Simycia fogamzásgátlót szedtem egészen egy hónappal ezelőttig...
fogamzásgátló váltás újra
Tisztelt Orvos Úr/Nő! Az a problémám lenne, hogy eddig Lyndinette 20 fogamzásgátlót szedtem, amitől volt hogy émelygésem rosszulléteim voltak...