méhszáj vizsgálata terhesség alatt

Tisztelt Doktornő! Az alábbi problémával fordulnék Önhöz. Külföldön élek, jelenleg 22 hetes terhes vagyok. A terhességem ezidáig teljesen problémamentesen zajlott, bár sokat feszül, keményedik a hasam, de nem vészesen. Az itteni hozzáállás merőben különbözik a magyar terhesgondozástól, ami folyamatosan kérdéseket (és aggodalmakat) vet fel bennem. A terhessség során orvos sohasem látja a kismamákat, csak egy szülésznő, aki csak beszélget, vért vesz, vizeletet vizsgál és a hasat leméri stb. Belső manuális vizsgálatot nem csinálhat. Így pl. a méhszájat senki nem ellenőrzi a terhesség alatt. Kérdésem az lenne, ez mekkora kockázat ön szerint? Mi történik, ha idő előtt kinyílik a méhszáj és nem veszik észre. Észrevehetem-e én valamilyen tünetből? Eddig semmi probléma nem volt a terhességemmel, de nem hagy nyugodni a gondolat, hogy mi történik ha a fent emített probléma mégis bekövetkezik. Válaszát előre is köszönöm

† Dr. Szalóczy Péter válasza terhesség témában

Keedves Kérdező! Ahány ház, annyi szokás! Panaszmentes terhességnél nem feltétlan kell hüvelyen át úgynevezett kétkezi vizsgálatot végezni. Jó lenne tudnom, első babáját várja-e? A nyíló méhszáj és megrövidül nyakcsatorna figyelmeztető jele lehet a nyugatalan, túl tónusos méh esetleges méhszáj nyitó, lazító hatásának, esetleges korszülés hajlamnak. Steril kesztyűvel nálunk az indokolt belső vizsgálat teljesen általános. De higgye el, bármely ország saját szabályai sem okoznak tömeges problémát, vetélést, vagy koraszülést azzal, hogy nincs rendszres belső vizsgálat. Jó lenne, ha nem nyugtalankodna, mert az önnmaga méhtónus fokoó lehet. A hasa az idő múltával egyre inkább hajlamos lesz kemén ykedésre, min él jobban kinyúlnak a simaizorostok. a gumi is annál jobban akar összehúzódni, minél jobban megnyútják. Majd ez a feszüléstől fokozódó görcskészség lesz megindítója a szülési fájdalmaknak.

Kérdés: 2012. november 29., 15:01 ;Megválaszolva: 2012. december 02., 12:04
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
11 napja késik a menstruációm
Mikrobiológiai lelet
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Szedhetem e a következő hatóanyagú...
2 étrendkiegészítőt szeretnék szedni. Kérdésem, hogy lehet e kismamaként illetve szoptatás alatt. -Az egyik étrendkiegészítő: fekete bodza és...
Terhesség