• Magas CK szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A héten felkerestem háziorvosomat a következő panasszal: kb. 1 hónapja, mindenféle ok nélkül begörcsöl, lüktet mind a két vádlim, a görcsölések akár fél percesek is szoktak lenni, a lüktetés akár órákig is eltarthat. Nem végzek kemény fizikai munkát, nem sportolok rendszeresen, nem szedek fogamzásgátlót, ritkán dohányzom. A háziorvosom mélyvénás trombózis gyanújával utalt be a kórházba, azonban az ultrahang egyértelműen megcáfolta ezt. Voltam röntgenen, ortopédián, neurológián, az eredményeim negatívak lettek, viszont a jobb vádlim 2 cm-rel vastagabb, mint a bal és enyhén nyomásérzékeny. A véreredményemből kiderült, hogy a CK szintem 1100. Ez mitől lehet? Az orvosaim fertőzésre gyanakodnak, de ők sem biztosak ebben. Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a kreatin kináz témában

        Kedves Kérdező! Az igen magas CK szint izompusztulás eredménye, mindenképpen valamilyen izomgyulladás áll a panaszok hátterében. Azért nem árt ilyenkor D-dimer vizsgálatot is készíteni, a korábbi vizsgálatokat kontrollálni, mivel a duzzanat és nyomásérzékenység elsősorban valóban trombózisra utal. Olyan intézménybe kellene beutalót kérnie, ahol a fertőzéses eredetű izomgyulladáson kívül immunológiai vizsgálatokat is tudnak készíteni, egy esetleges autoimmun izomgyulladást ki tudnak zárni vagy be tudnak bizonyítani. Immunológiai szempontból területi ellátási elv van, hogy hova tartozik, azt háziorvosa az ágynyilvántartótól (tel: 06-1/3116-000) tudja megérdeklődni. Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. szeptember 25., 20:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 00:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: