• Zsibbad a kezem és a lábam

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        2010.júniusában eltörtem a bokámat. Bár a fekvő gipsz feltételével egyidőben meg is kaptam a hasfalba adandó vérhigító injekciót, egy héttel később már jelentkeztek a trombózis jelei. Két hétig feküdtem kórházban a kezelésével, majd ezek után márciusig még kellett szednem a Warfarint, illetve két heti rendszereséggel protrombin vizsgálaton vettem részt. Márciusban - Uh vizsgálat után - a vérhigító szedését beszüntették, és azt a "tanácsot" kaptam, hogy elfelejthetem az egészet, mivel külső behatás (bokatörés) következtében állt be a trombózis. Azóta ha lefekszem, sokszor ébredek arra, hogy a jobb lábam (amelyik törött volt) és a jobb kezem (főleg a gyűrűs és a kisujjam) teljesen el van zsibbadva, illetve hőmérsékletük sokkal hidegebb, mint a bal oldali végtagoké. Naponta szedek 1 Ginko Prim Max kapszulát, amely állítólag a végtagok jobb vérkeringését is elősegíti. Felkeléskor kell egy 10 perc, amig a jobb lábammal "normálisan" tudok menni, elötte a bokámnál érzek fájdalmat. Voltam a háziorvosunknál, aki azt javasolta, hogy éjszaka csak nyakpárnával próbáljak meg aludni, hátha a másik párna nyom valamilyen ideget és ettől van a zsibbadás. Ha a nyakpárna alkalmazása után is fennállnak a tünetek, UH vizsgálatot javasolt. Mi a továbbiakban a teendő?

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a zsibbadás témában

        Kedves Kérdező! Thrombozis után gyakran előfordulnak zsibbadásos panaszok, főleg ha a láb megpihen, mert ilyenkor a vénás visszaáramlást nem segíti az izommunka. Javíthat a tünetein, ha gumiharisnyát hord, ha rendszeresen jó magasra felpóckolja ezt a lábát. A karzsibbadás lehet nyaki gerinc eredetű, "elfekszi a nyakát", de rá is feküdhet az idegre a könyökénél vagy az alkaron és ennek nyomódása okozza a panaszát. A lábzsibbadás és fájdalom lehet a fent leírtak miatt, de az is lehet, hogy a gipsz megnyomta az ideget a boka vagy a térd magasságában és ez felelős a panaszokért. Ha nem szűnnek, neurológiai vizsgálat javasolt.


        Kérdés: 2011. szeptember 25., 17:25; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 18:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Bőrbetegségek a lábon