Vestibuláris torna fej-arc-homlok-halánték szúrás

Tisztelt Dr. Bessenyei Mónika! Mint már az előző 2 e-mailben leírtam, fő tüneteim: fej-arc-homlok-halánték szúrás, szédülés, egyensúlyzavar, fej, nyakfájás, hányinger. Megcsináltam a vestibularis tornát fekve, majd állva is. Fej-arcszúrás és nyakfájás erősödött, majd hányinger és szédülés is lett. A fent említett torna nélkül is vannak, reggeltől az alapvető teendők elvégzésétől kezdve. Majd ha már semmit sem csinálok, a fej-arcszúrás egész nap fennmarad, néha a szédülés is. Az állapotom napról napra rosszabb. Bárki, aki vizsgálat, kezelés céljából a fejemhez, nyakamhoz ér, erősíti a tüneteimet. Mivel a torna is erősítette a tüneteket, ezért nem tudom, hogy lehet-e csinálni? A fekvés is problémát okoz az egyre erősödő fej és nyakfájás miatt. A fejemet lehajtani (írás, olvasás) , lehajolni (ágyazás) , illetve felfele emelni (magas polcról levenni valamit) sem szabad, mert erősíti a fejszúrást, szédülést. Ki a lakásból is csak kísérettel megyek. A fej és arcszúrás kezd szörnyűbb lenni, mint a szédülés, mert egész nap tart. A nyaki MR-t lemásolom mivel Ön hiányolta: „A nyaki lordosis íve kiegyenesedett. A CIII. és V-VI. csigolyák peremszélei enyhén megnyúltak, a résekben a discusok mérsékel fokú, medialis túlsúlyú, körkörös protrusiot mutatnak, mely csak enyhén szűkíti a ventralis liquorteret. A myelon nem comprimitált, kóros jelet nem tartalmaz. A C VI. résben enyhe fokú uncovertebralis arthrosis jelei is kimutathatóak. canalis spinalis és a foramenek lényegesen nem szűkítettek.” Most már az összes tényező ismeretében szeretném a válaszát, mivel addig nem merem a tornát csinálni, nem szeretnék a nyakamnak és magamnak még többet ártani. Ezt az e-mailt is a gyerekemmel iratom, mert én nem tudok hajolni. Válaszát köszönöm: Kati

Dr. Bessenyei Mónika válasza vestibularis torna témában

Kedves Kérdező!

A leletek alapján nyugodtan végezhetné a tornát, mert semmilyen olyan eltérés nincs a koponyában illetve a nyaki gerincen, ami ezt ellenjavallaná. Ami panaszai hátterében még állhat, az egy olyan fajta keringési zavar, amikor érfejlődési zavar miatt vagy érszűkület miatt az agyat ellátó erekből elvonódik a vér, ha valamit csinál. Ilyenkor a gond nem az agyi erekkel hanem elsősorban a mellkasi, aorta ívből eredő erekkel szokott lenni. Ennek lenne még értelme utána járni, próbálja meg ezt neurológusának felvetni. HA ez is negatív lesz, vagy neurológus azt mondja, hogy ez nem lehet (ő vizsgálta Önt illetve Ő ismeri a tüneteit pontosan) , akkor nyugodtan végezheti a tornát. Kezdeti rosszabbodás után hatásos lesz.

Kérdés: 2011. március 18., 20:33 ;Megválaszolva: 2011. március 23., 14:54
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Ez lehet az SM-től?
Tisztelt Doktornő! Egy hónapja diagnosztizáltak nálam SM-et. Egy hete arra keltem, hogy homályosan látok, szemnyomáést érzek. Másnapra...
Epilepsziás görcsroham volt vagy...
Pszchiés betegség?
Radialis laesio
Külső liquortér tágulat