Leukoaraiosis

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Szeretném tudni, hogy az agyban levő leucoaraiosisnak melyek a beteg által észlelt tünetei? Mi várható a későbbiekben?

Köszönettel

Dr. Bessenyei Mónika válasza leukoaraiosis témában

Kedves Kérdező!

A leukoaraiosis azt jelenti, hogy az agykamrák körüli fehérállományt tápláló kis erek falában olyan változások mentek végbe elsősorban magas vérnyomás vagy cukorbetegség kapcsán, aminek következtében ennek a területnek a működése károsodott. A károsodott terület nagyságától függ, hogy a tünetek milyen súlyosak. A leggyakoribb kapcsolódó tünet: szédülés, a gondolkodás  megváltozása pl. lassulása, nehézkessége, járászavar, a beszéd megváltozása, vizelettartás zavara, feledékenység. Amernnyiben a folyamat előrehaldtát a jól beállított vérnyomással és vércukorszinttel késleltetni tudják, akkor a tünetek fokozódása vagy újabb tünetek megjelenése késleltethető. Visszafordítani a folyamatot nem lehet. A jelentkező tüneteken gyógyszeresen lehet javítani.

Kérdés: 2010. május 06., 18:46; Megválaszolva: 2010. május 06., 18:46
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Köhögéskor erős fejfájdalom
Tikkelés, epilepszia
MR-lelet értelmezés
Reggeli kozerzet
Koponya MR vizsgálati lelet...