• Sclerosis Multiplex? Vagy esetleg lehet valami más is? 2.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        2hónapig tartó fogyókúrába kezdtem a nyáron sikeresen le is adtam 10kg-ot, közben fogászatra is jártam inygyulladással, amiből kigyógyultam... Majd 3 hétig tartó lázas állapotom volt, amit nem vizsgáltak ki. Aztán egyszer csak  elkezdett fájni a bal szemem és hétfőtől péntekig elment a látásom erről a szememről.(ez tavaly októberben történt) Látóideggyulladást diagnosztizáltak, szteroidos kezelést kaptam, amitől visszajötta látásom, csak még egy kicsit homályosan látok, de olvasni is tudok vele. Voltam MR vizsgálaton, ahol azt írták, hogy "a bal frontális kamraszarv előtt egy 7mm-es, a bal occipitalis kamraszarv mellett egy 8 mm-es, jobb frontalisan egy 4mm-es, mko. occipitalisan egy-egy tűhegynyi SM góc ábrázolódik." Ez alapján részt vettem egy liquor vizsgálaton, aminek eredménye:

        Liquor összfehérje: 37mg%, Sejtszám:/, Liquor albumin:18, 4mg/dl, Liquor IgG:2, 36 mg/dl, Serum albumin: 4.500 mg/dl, Serum IgG:788 mg/dl,
        Albumin hányados: 244, IgG/albumin index: 0, 73

        SDS-Page immunelektroforézis: OGP definitív

        Vélemény: VLG intant, intrathecalis IgG szintézis nincs.

         

        Majd most márciusban voltam kontroll MR vizsgálaton, melynek eredménye:
        "A kamrarendszer nem tágabb, aszimmetrikus oldalkamrák. A kp. vonal megtartott. Mk.oldalon a kamratest mentén, az occipitalis szarv környezetében és frontálisan az előző vizsgálat során leirt magas jelintenzitású(T2 PD FLAIr) gócok jelnetősen nem változtak. A gócok környezetében a postkontrasztos felvételeken számottevő kontraszthalmozás nem látható. A nervus opticusok tömegében jelentős oldaliság különbség nem látható. Intracerebralis térszűkítő elváltozás nem látható. Mérs.coricalis atrophia."

         

        Szeretném tudni, hogy akkor ez az MR eredmény mit mutat pontosan javult az állapotom,  SM vagy sem? Ha az, akkor el kell kezdenem valamilyen kezelést felétlenül?

         

        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a sclerosis multiplex témában

        Kedves Kérdező!

        Ha jól értem a leírásából ez az egyedüli epizódja volt (látóideggyulladás), mely miatt felmerült SM lehetősége. Az MR alapján az mondható, hogy a régebben leírt gócai vannak meg, újabbak nincsenek, a meglevők mérete nem változott, kontrasztot nem halmoznak, ami arra utal, hogy aktív folymat az elmúlt időben nem volt. Az SM diagnózisa több néhány napig tartó, neurológiai tünetek jelentezésével járó epizód esetén, vagy  folymatos állapotrosszabbodás esetén valószínű. Egyetlen epizód, főleg a látóideggyulladás, mely önmagaában is előforduló jelenség, és SM-re jellemző MR kép alapján nem szokták kimondani a diagnózist. Mindig mérlegelni ki ki tartható SM betegnek és ki nem. Az Ön kezelőorvosa helyesen járt el az ismételt MR-rel. Véleményem szerint az SM diagnózisa ezek ismeretében az Ön esetében máég nem mondható ki, további nyomonkövetés szükséges. 


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-17 17:52:17; Megválaszolva: 2010. március 17., 17:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: