• MR eredményem alapján hogyan csillapítsam a fájdalmam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        A nyaki lordosis csökkent, a háti kyphosis fokozott. Polydiscopathia látható. C.V. és C.VI. discusok dorsalisan laposabbak, ezekben a szintekben kis centralis protrusiók vannak durabenyomatokkal. Th.II.-III. közötti porckorongon a középvonalban 4 mm-es hernia ábrázolódik, mely a gerincvelő ventralis felszinét deformálja. Th. V.-VI. közötti discuson szintén a középvonalban kis hernia ábrázolódik, mely szintén eléri a myelont. Lumbalisan a lordosis megtartott, az utolsó két porckorong dehydrált. A lumbosacralis discuson kis centralis protrusio van, durabenyomattal. Norm. tág gerinccsatorna. A gerincvelő szabályos lefutású, C. IV.-Th. XI. magasságában a canalis centralis kiszélesedett. A syrinx C. VI.-VII., valamint Th. VI.-VIII. szakaszokon a legszélesebb, legnagyobb átmérője 4, 5x2, 5 mm. A myelon L. I. alsó zárólemezéig ér.
        Kérem, szíveskedjen leirni hogy mit is takarnak ezek az eredmények.
        Eddig csak a jobb oldalom zsibbadt, kb. 4 éve, február óta viszont már a bal oldalam is zsibbad, és pár hete már a bal arcom is.
        Kérem szives válaszát, Ön szerint hogyan lehetne a fájdalmat csillapítani, 39 éves nő vagyok, még viszonylag fiatal, hogy ilyen fájdalmakkal éljem le az életem.
        Válaszát előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a MR eredmény témában

        Kedves Kérdező!
         
        Az MR vizsgálattal a gerinc teljes hosszában sehol sem írnak le ideggyököt nyomó gerincsérvet. A protrusiok a csigolyák közötti porckorongok kis előboltosulásai, melyek a gerincsérv "kezdeményei", de ezek jelentős nyomási tüneteket nem okoznak. A syrinx a gerincvelő középvonalában húzódó "csatorna", melyben a gerincvíz áramlik. Ennek a tágulátát írták le. A kép hiányában, valamint az Ön vizsgálata nélkül, mellyel a pontos, objectív tünetek megállapíthatók, azt megmondani, hogy ez a tágulat az Ön panaszaiért mennyire lehet felelős nem lehet.

        Érdemes lenne idegsebésszel vagy ideggyógyászával konzultálni, akik pontosabb választ adhatnak. A fájdalom csillapítására gyógytorna, masszázs, elektromos kezelések, izomlazítók és gyulladáscsökkentők jöhetnek szóba.
         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Itt kérdezhet További orvosok

        Kérdés: 2009-06-03 18:27:46; Megválaszolva: 2011. október 05., 09:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: