Bizsergés

Kedves Doktornő! Következők a panaszaim: három hónapja furcsa bizsergés, zsiborgás, zsibbadás, égő érzés kezdődött a kezemen. Ez a bizsergés egy idő után átterjedt a többi végtagra is, sőt a test legkülönbözőbb helyein (arc, felsőtest, stb.) is jelentkezik. Most éppen a jobb oldali végtagok zsibbadnak rettenetesen, aludni se tudok tőle, de volt már csak baloldalon is, sőt asszimetrikusan is. A látásom is néha homályos. Jártam neurológián, reumatológián, szemészeten, MRI-n. ENG-EMG, majd tibialis SEP vizsgálat is negatív lett. Az MRI-re vártam két hónapot, s megjött az eredmény is. A koponya jobb oldalán a corpus callosum környékén egy igen apró, kórosan magas jelintenzitású góc van, egyéb kóros eltérés nincs. A nyaki gerincen polysegmentalis degeneratív eltérések ábrázolódnak, th I-II szegm.-ban jelzett myelon deformitással, itt a centrális discusprotrusio eléri a myelon ventralis felszínét. Myelon kompresszió nincs. Gerincvelőben kóros nem található. Az ORFI-ban a röntgen a következőt mutatta: enyhe jobbra convex scoliosis, csökkent lordosis. D.XII.-L.III.-ig terjedő szakaszon Schmorl herniák (Shauermenn maradványok) . Az S. I. csigolyán hátul Soina bifida. A szemészeten enyhe rövidlátást, s a könnymirigyek termelésének jelentős csökkenése miatt száraz szemet, homályos látást állapítottak meg. Nem tudom, hogy ez ide tartozik-e, de említésre méltó, mert csak az utóbbi néhány hónapban jelentkezett. Féltem tőle, hogy SM-ben szenvedek (egy rokonomnak van ez) , de a neurológus szerint nincs, pontosabban nem véleményezhető az MRI alapján. Puszta gerincbetegségről van szó, vagy idegi eredetű mégis a gond? Gyógytornát, úszást, fizikoterápiát javasolt a házi orvosom, s ezt 1-2 hete csinálom, de a tünetek változatlanok. Azóta az is felvetődött, hogy a betegség pszichés eredetű. 1. Létezhet, hogy SM-em vagy egyéb idegrendszeri betegségem van, csak még nem diagnosztizálható? Ez egy nehezen felismerhető betegség és alattomos, úgy tudom. 2. A gerinc degeneratív elváltozása kiválthat akár arczsibbadást is? Mit tegyek? Elégedjek meg vele, hogy csak gerinc problémáim vannak, vagy vizsgáltassam magam tovább? Esetleg olyan mértékű a nyaki meszesedés, és a kinövések a lumbiális szakaszon, hogy ilyen állandósággal, intenzitással a bizsergések megmaradnak, s már mindig lesznek? 3. Vagy a pszichés eredet a legvalószínűbb, s csak pihenésre van szükségem, esetleg pszichés segítségre? Ebbe az irányba haladjak? Várom válaszát. Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza végtagok zsibbadása témában

Kedves Kérdező!

Az elmondottak és a leletek alapján tényleg nem mondható ki az SM diagnózisa. Valószínű, hogy a neurológus a vizsgálatával sem talált olyan tünetet, ami ezt alátámasztotta volna. Az arczsibbadás nem lehet gerincvelői tünet, mivel az arcot beidegző ideg nem a gerincvelőből, hanem az agytörzsből lép ki. A gerincelváltozásai is olyan enyhék, hogy azokkal ezeket a perzisztáló tüneteket szintén nehezen lehetne magyarázni. A rendszeres testmozgás viszont megfelelő terápia, erősít és ellazít. A panaszai lehetnek pszichés eredetűek, de ezt Önnek kell tudni, hogy van e olyan probléma, ami ezt fenntarthatja. Próbáljon egy kicsit pihenni, nem gondolni a panaszaira, minél többet mozogni.Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Kérdés: 2009. május 05., 19:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 06:12
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Epilepszia
Agyi zavar?
Mi lehet a gyakori izomrángás és...
2 éves gyermek alvás közben...
Agyi áttétek és alvászavar