• Fokozott agyi görcskészség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó estét kívánok!

        A következő dologban szeretném a segítségüket kérni. Jelenleg 31 éves vagyok és várandós. 17 éves koromban volt életem első és utolsó "epilepsziás" rohama, melyet tartós kialvatlanság után, egy diszkóban, 2 db stroboszkóp alatt sikerült átélnem.  Másnap jelentkeztem egy neurológus szakorvosnál, aki 3 napos megfigyelésre és kivizsgálásra bent tartott a kórházban. A CT vizsgálatom negatív lett, a 24 órás alvásmegvonást követő EEG vizsgálatom leletében a következő volt olvasható: "alfa típusú agykérgi elektromos aktivitás, szorványos jo-i hátsó temporális meredek-hullám keveredéssel, néhányszor meredekhullámokban álló syncronisatio volt megfigyelhető". Ők az anamnesis-ben GM típusú rosszullétet írtak, a kórisméhez pedig, fokozott agyi görcskészséget. Nekem előtte sem és azóta sem volt ilyen vagy ehhez hasonló rosszullétem, de ilyen görcskészséget már édesanyámnál is megállapítottak.

        Két kérdésem lenne: az egyik, hogy ezek tükrében én most epilepsziásnak számítok-e vagy sem, illetve - ami sokkal fontosabb - mekkora esély van rá, hogy a gyermekem - jelenleg 4 hónapos terhes vagyok - örökli akár a görcskészséget, akár a "hagyományos" epilepsziát?

        Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm, tisztelettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a agyi görcs témában

        Kedves Kérdező!

        Ön nem epilepsziás. Korábban egy úgynevezett alkalmi rosszulléte zajlott, melynek kiváltásában az alváshiány vagy/és az erős fényinger játszhatott szerepet. Ez utal a fokozott görcskészségre, mely genetikusan meghatározott, azaz örökölhető. A gyermeknek is megvan az esélye arra, hogy a fokozott görcskészséget örökli és néhány század százalékkal több esélye van arra, hogy nála epilepszia betegség alakuljon ki. Ez éppen csak valamivel több, mint azokban a családokban, ahol semminemű ilyen görcskészség fokozódás nincs.
        Ön a gyermekágy és szoptatás időszakában vigyázzon arra, hogy mindig kipihent legyen, aludjon eleget, hogy elkerülje egy újabb rosszullét kialkulását. Kérje ebben családja segítségét, megértetve velük a pihenés fontosságát az Ön számára.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-12 16:23:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 06:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: