Agyi Kisérbetegség

Tisztelt Doktornő! 48 éves vagyok és március óta van bizonytalanság érzésem (szédülés), kisebb nagyobb mértékben. Vannak napok, amikor viszont egyáltalán nincs. Sokszor délelőtt van és délutánra elmúlik. Voltam kardiológián, neurológián. Kardiológián teljesen negatív leletet kaptam. Vérvétel eredménye negatív, csak a koleszterin szint magasabb. 5 és 6 között van már legalább tíz éve. A LDL egy picit magasabb, Triglicerid és HDL megfelelő tartományban. Neurológián szintén negatív lett, de elküldtek MR vizsgálatra. Az eredmény: RÉSZLETES LELET: Középvonalas, szimmetrikus, szabályos tágasságú kamrarendszer. Szabályos külső liquorterek. Mindkét oldalon a periventricularis fehérállományban és subcorticalisan elszórtan számtalan apró, T2 és FLAIR jelgazdag eltérés látható. Térszűkítés, térfoglalás, egyéb kóros jel kontrasztanyag adása után sincs. Diffúziós jelzavar, vérzés jele nem ábrázolódik. A craniospinalis átmenet ép. A kisagy-híd szöglet mindkét oldalon szabad. Artériás MRA: Kórjelző eltérés nem ábrázolódik. A jobb arcüregben nagy retenciós cysta van, egyébként légtartó orrmelléküregek és mastoidalis sejtek. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: Kisérbetegség jelei. Sinusitis maxillaris chronica l.d. 2020-ban refluxot állapítottak meg azóta kicsit szorongóbbá váltam, bár nem tudom ennek van-e köze hozzá. A refluxot már elfogadtam, szerencsére gyenge és nagyon ritkán kell gyógyszert szednem. Engem a kisérbetegség aggaszt. Most van vagy nincs vagy csak következtetni lehet rá?, Mennyire súlyos? Kell ezzel foglalkozni? Ha igen, gyógyítható, mit tehetek? Mik lehetnek a következményei? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Vigh Éva válasza agyi kisérbetegség témában

Kedves Kérdező! A kisér betegség lényegeshogy a vékony hajszálerek elzáródnak. Ez az MR-n látható, azok a kis elváltozások közepén mindenütt egy elzáródott hajszálér van, am ikörül az agyállomány elpjuszuilt vérellátás hiányában. Az elzáródás oka az érfalmegvastagodása-amit többnyire magas vérnyomás okoz-a choleszterin lerakódása az érfalra-magasabbLDL chol.szint-és erre az egyenetlen érfalra letapadnak a vérlemezkék. Szerencsére ezek az alválotázások kicsik,szerencsés helyen vannak-nem okoznak tünetet.önnek.Ámbár ha egy is életfontos agyi pályát érint, akkor akár sulyos idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak-pl bénulás,látás zavar stb. A cél tehát az, hogy több ilyen kis érelzáródás ne alakuljon ki./ a meglevőkön már nem lehet változtatni, azok életünk végéig megmaradnak/ A kezelés egyenesen következik a fentiekből-vérnyomás rendezés,chol.szint csökkentés,vérlemezke letapadást gátló szer adása. Minden olyan tevékenység nagvon hasznos,ami a fentieket támogatja-mozgás,sport, egészséges ételek, kevesebb stressz, ha tulsulyos fogyás,vércukor normál szinten tartása stb. Üdvözlettel: Dr. VÉ

Megválaszolva: 2023. október 18.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

MR vizsgálat
Tisztelt Doktornő! MRlelet értékelését kérném: Koponya MR és MRA vizsgálat: NativanT1 súlyozott sagittalis, T2 súlyozott, DW1 és SW1 axialis, valamint...
Éjszakai kézzsibbadás
Pots vagy orthosztatikus hipotenzió
Fejfájás egy hónapja
Vascularis laesiok
Komoly agyrázkódás utáni teendők
Édesapám (68) két hete elájult, elesett, és beütötte a fejét, a CT eredményeit csatoltam. A baleset miatt nem emlékszik pl. a címére, és engem (a lányát)...