Koponya MR vizsgálati lelet értékelése

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni a következő koponya MR lelet értékelésében. A vizsgálat azért készült, mert 1.5 hónapja, naponta 2-3 alkalommal cikázó fényeket látok. Emellett 3 éve, évente 1-2 alkalomszor fordult elő olyan, hogy foltokban homályosan láttam 15-20 percig, majd ezt követően a szemeim mögött több óráig fájt a fejem. Szemészeti szakvizsgálaton jártam, ott nem találtak ehhez kapcsolható problémát. Lelet: A külső és belső liquorterek nem tágabbak. A középvonal szabályos helyzetű. Jobb oldalon a frontalis fehérállományban, az oldalkamrák síkja felett egy kb. 1 mm-es, kerekded, T2 - FLAIR jelintenzív elváltozás ábrázolódik. Az agyállományban diffúziógátlás nem azonosítható. A SWAN szekvencián vérzésre utaló jelvesztett terület nem különíthető el. A craniospinalis átmenet szabályos. A kisagyi tonsillák jó helyzetűek. A mastoid sejtek jól fejlettek, jó légtartók. A felső rostasejtekben minimális nyálkahártya szaporulat van, egyébként, a többi sinus légtartalma jó. A septum nasi nem deviál. Bal oldalon a nervus opticus kissé kanyargós lefutású. A retrobulbaris térben nagyobb körülírt térszűkítés nem különíthető el. Vélemény: T2 - FLAIR jelintenzív góc jobb oldalon frontalisan, a subcorticalis fehérállományban. Az eltérés fehérállományi folyamatra utal, de eredete nem tisztázható pontosan. További neurológiai kivizsgálás javasolt, szükség szerint kontrasztos mérés mérlegelendő. Kissé kanyargós lefutású nervus opticus bal oldalon. Kevés nyálkahátya szaporulat a felső rostasejtekben.

Dr. Fehér Gergely válasza fejfájás témában

Kedves Kérdező!

Bennem aurás migrén lehetősége merül fel a leírtak alapján. A migrének mintegy negyede nemcsak fejfájással, hanem bevezető idegrendszeri tünetekkel indul az egyik leggyakoribb a látásprobléma. Bővebben itt olvashat a témáról: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/22853/auraval-jaro-migren

Néha van olyan, hogy csak bevezető (aura) tünet van és nincs utána fejfájás. A koponya MR leírás alapján nem ad aggodalomra okot számomra, néha a migrén következtében tudnak a leírthoz hasonló fehérállományi eltérések lenni, melyeknek nincs jelentősége.

Célszerű a vizsgálatot kérő orvossal egyeztetni a továbbiakról.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2022. június 06., 23:59; Megválaszolva: 2022. június 08., 19:48
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Köhögéskor erős fejfájdalom
Reggeli kozerzet
Mik Fej fájdalom lehetséges...
Szúrkáló érzés
Homloktáji fejfàjàs
Jó napot kívánok. Amiatt kerestem fel Önt mert az utóbbi időben elég sűrűn fáj a fejem homloktájt. Voltam covidos kb 1 hónapja. Voltam már...