Koponya MR vizsgálat+angio leletének értelmezése.

Tisztelt Dr. Fehér Gergely! Nemrég MRI vizsgálaton vettem részt, és a kiértékelésének értelmezésében kérném segítségét. Másolom a lelet szövegét: "Klinikum: minden nap , mindkét szemen jelentkező fényfolt látás, fejfájás nélkül. Jobb kéz zsibbadás. Koponya MR vizsgálat 3DT1, 3D space DIR sagittalis, T2, SWI, DWI axiális, T2FLAIR coronalis mérések történtek a teljes intracraniumról. 3D TOF MRA és 3DPC venographia is készült. Az intra és extracerebralis liquorterek norm. tágasságúak. A kamrarendszer középállású, szimmetrikus. A frontalis subcorticalis fehérállományban néhány 1-3 mm-es FLAIR hyperintenz góc látható. Periventricularisan, infratentorialisan eltérés nem látható. A n. opticusok, a chiasma szabályos. A diffúzió súlyozott mérések kórosat nem mutatnak, vérzésre utaló jelintenzitás eltérés nem látható. A középvonali strukturák valamint a craniocervicalis átmenet szabályos. Az orbiták, orrmelléküregek területén kóros nem ábrázolódik. Az artériás rendszerben aneurysma, malformatio, occlusio nem mutatható ki. A vénás sinusok szabályosak. Bak oldalon occipitalisan extracranialisan 18 mm-es körülírt, benignus profilú lágyrészképlet van. Vélemény: Az életkorhoz képest kissé nagyobb számú fehérállományi apró gócok frontalisan. Demyelinisatios folyamatra nem jellegzetes megjelenés." Főleg a "vélemény rész értelmezésében" kérnék segítséget, mivel nem tudom a szaknyelv miatt, hogy pontosan mit jelent, mire utalhat? Valamint a lelet korábbi részében ugyan ehhez kapcsolódóan: "A frontalis subcorticalis fehérállományban néhány 1-3 mm-es FLAIR hyperintenz góc látható." (Szemészeten voltam korábban, negatív eredménnyel. A kéz zsibbadása valószínűsíthetően az intenzívebb súlyzós edzésemmel hozható kapcsolatba. A fényfoltlátás nincs összefüggésbe a megterheléssel, inkább akkor jelentkezik intenzívebben, ha frontok vannak.) Ezen felül bármilyen javaslatot, megjegyzést Köszönök előre is Tisztelettel.

Dr. Fehér Gergely válasza MR eredmény témában

Kedves Kérdező!

A panaszokról nem sok minden derül ki. így elég nehéz bármit mondani. Felteszem a leírt látászavar és jobb kéz zsibbadás miatt kérik a vizsgálatot, de arra utaló adat nincs, hogy ezt fejfájás kíséri-e (és még lehetne sorolni). Életkora alapján leginkább migrénhez kacsolódó tünetekre tippelnék, de ez csak egy igen erős feltevés. Ilyen eltéréseket leggyakrabban migrén illetve magavérnyomás vagy cukorbetegség mellett látunk a MR-en. Célszerű a vizsgálatot kérő orvossal egyeztetni a továbbiakról.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2022. április 08., 22:17; Megválaszolva: 2022. április 09., 16:01
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
MR vizsgálat kiértékelés
MRI lelet?
Tisztelt Doktor úr! Szeretném kérni,a segitségét az MRI leletem,értelmezésében! Az extracerebralis liquorterek normális tágasságuak. Az...
Mr lelet véleményezése
MRI leletemen "bal arteria communicans...
Pár napja koponya MR + MRA natív (MRI) vizsgálaton vettem részt, a vizsgálat csak a "bal arteria communicans posterior hypoplasiás" eltérést mutatta...
Mi lehet a diagnózis
Agyi MR leleten egy-egy,2-5mm átmérőjű magas T2-FLAIR jeladasu eltérést mutat mit jelent ez köszönettel Bauerne Jutka