Krónikus fejfájás, szédülés mitől lehet?

Tisztelt Doktor úr! Körülbelül egy éve tartó krónikus fejfájással küzdök, a fejem hátsó részén a tarkóm felett egy pontban lévő fájdalom, és nyomásérzékenység ami szédülést is kivált. Természetesen jártam vele neurológusnál és készültek CT és MR felvételek: A VIZSGÁLAT MEGNEVEZÉSE: CT Agykoponya natív + kontr. A kamrarendszer rendes tágasságú, középvonali áttolás nincs. A külső liquortér szélessége megtartott. A bal temporalis lebenyben a temporalis kamraszarv medialis oldalán megfigyelhető egy ovális, éles szélű, axiális síkban 19 x 8 mm-es, liquor denzitású képlet. Intravénás kontrasztanyag adása után kóros halmozás nem jött létre. Az agyállományban egyéb focalis eltérés nem differenciálható. A csontokon destructio nem látszik. A VIZSGÁLAT MEGNEVEZÉSE: MR koponya natív + MRA középvonalas, szimmetrikus, szabályos tágasságú kamrarendszer. Szabályos külsõ liquorterek. Bal oldalon a temporalis kamraszarv mentén a már ismert, változatlan nagyságú T2 jelgazdag, T1 jelszegény, folyadéknak megfelelõ körülírt képlet látható. Térszûkítés, egyéb kóros jel a natív sorozatokon nem látható. Liquor elfolyási akadály nincs. Diffúziós jelzavar, vérzés jele nincs. A hypocampalis régiók szimmetrikusak, sclerosis jele nincs. A craniospinalis átmenet ép. Artériás MRA: A bal oldali ACA kezdeti szakaszán 3 mm hosszúságban szûkület ábrázolódik, egyéb eltérés nem látható. Jobb oldalon a rostasejtekben, illetve jobb oldali túlsúllyal a sinus frontalisban sûrû folyadéktartalmú elváltozás látható. Egyéb helyen légtartó orrmelléküregek és mastoidalis sejtek. Orrmelléküreg gyulladást találtak, orvosom szerint egyáltalán nem biztos hogy emiatt van a fejfájásom. Jelen állás szerint FESS műtétre várok tavaly november óta, de a covid miatt elhalasztódott és továbbra is bizonytalan a helyzet. Azt szeretném kérdezni ön szerint mennyi esélye van annak hogy ez okozza a tüneteket? Elképzelhetőnek tartja hogy kisugárzik arra a területre? Van még esetleg valamilyen vizsgálat amit érdemes lenne elvégezni, amivel kiderülhetne az oka, és talán a műtétet is elkerülhetném? Ezeken kívül készült még egy nyaki ultrahang vizsgálat is, ami negatív lett. Üdvözlettel: Rezi-Kató Patrik

Dr. Fehér Gergely válasza fejfájás témában

Kedves Kérdező!

A fejfájások többsége csupán egyszerű kikérdezést igényel, rutinszerűen még koponya képalkotó sem szükséges. A leggyakoribb fejfájásformák a migrén és a penziós fejfájás, ezekről bővebben itt olvashat: https://www.webbeteg.hu/tesztek/102/fejfajas-hatarozo

https://www.pharmaplaza.hu/a-fejfajasok-tipusai-a-legtobb-kezelheto-355

Alapvetőn érdemi eltérést sem a CT, sem az MR nem igazolt. Csupán a megfelelő gyógyszeres kezelést kell megtalálni.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2022. január 24., 10:24; Megválaszolva: 2022. január 26., 17:12
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szúrkáló érzés
Homloktáji fejfàjàs
Jó napot kívánok. Amiatt kerestem fel Önt mert az utóbbi időben elég sűrűn fáj a fejem homloktájt. Voltam covidos kb 1 hónapja. Voltam már...
Agyi problema
Tisztelt Doktor Ur! 4 napja kezdodtek panaszaim. Reggel felkelve szedules fogadott, napkozben nem volt problemam,de este visszatert a szedules enyhe...
Érkereszteződés
Tisztelt Doktor Úr! Mellékelem kontrasztanyagos belső fül-, és koponya MR vizsgálatom leletét. Szédüléssel és fejfájással küzdök pár éve...
Fejfájás, pulzáló hang a fülben
Tisztelt Dr.Úr! Egy hónapja tartó fejfájással küzdök, szorító jellegű, magas nyomásérzés a fejben, időnként fejtetőbe nyilalló, gyógyszer...