Mri lelet értelmezése

Tisztelt Doktorúr! Párom korábbi panasza miatt (homályos látás, látóideg gyulladás) , kérném a segítségét, a most készült Mri lelet értelmezésében. A kérdésem a most készült felvétel, segíti a diagnózis felállítását, megerősítését (SM)? (Tudom egyetlen lelet alapján nem lehet diagnosztizálni, de csak 2 hét múlva megyünk az, orvosához és hajt a kíváncsiság, esetleg Ön a leírtak alapján lát-e valamit...) Agy, és teljes gerinc felvétel készült. Az extracerebralis liquorterek nem szélesebbek. A kamrarendszer szimmetrikus,nem tágabb. A középvonal nem diszlokált. Mko. a temporalis polusokban subcorticalisan egy 2mm-es T2-n halványan hyperintenz diffúzió gátlást/ka. halmozást nem mutató laesio ábrázolódik. SWI-n a jobb féltekei claustrum ventralis harmad határtól az insularis/frontalis átmeneti felszín irányában draináló gracilis DVA követhető. A környzetében és egyéb lokalizációban vérzés/kóros hemosiderosis nincs. A középvonali struktúrák épek. A foramen magnum szabad. A willisi kör artériáin kóros szűkület/elzáródás nem ábrázolódott. PC méréseken lument kitöltő megtartott az áramlás a vénás sinusokban. A n. opticusok jelmenete megtartott, intraorbitalisan kóros folyamat nem látható. A C lordosis kb. 10 fokos kyphosissá egyenesedett, a Th kyphosis elsimult, a L lordosis alsó íve kissé fokozott. A C3/4 átmenetben 9mm hosszan 4mm-es átmérővel a myelon ventralis felét centralisan és kissé jobbra érintő T2-n és PSIR T1-n már csak halványan ábrázolódó a ka.-ot érdemben nem halmozó laesio látható. A myelon egyéb részén kóros góc nem azonosítható. A csigolyatestek magassága/jelmenete megtartott. A C4-6 kyphosisnak megfelelően kezdődő retrospondylophytosis látható. A C discusok mérs. dehydráltak. A Th-L discusok víztartalma megtartott. A C4,6, L3-5 discusokon 1mm-es kezdődő bulging, a C5 discuson dorsalisan bal paramedialisan 6mm széles alapú 2mm-es protrusio, a Th7 discuson dorso-medialisan 6mm széles alapú 2.5mm-es protrusio , ábrázolódik gyöki érintettség nélkül. A gerinccsatorna csontosan nem szűkebb. A C és az LS átmeneti kisizületekben kezdődő arthrosis ábrázolódott. A conus a Th12/L1 átmenet szintjében végződik. Vélemény: A C3/4 korábbi myelon laesio már csak residualis jell. halványan ábrázolódik ka. halmozás nélkül. Egyéb határozott demyelinisatios jell. góc/novum laesio nem azonosítható sem a koponyában sem a gerincvelő mentén. Jobb claustrum gracilis DVA Egy-egy apró temporalis Fazekas I chr. laesio -határozott pathologia nélkül. C4-6, Th7, L3-5 kisebb protrusiok/bulging -gyöki érintettség nem merül fel C kyphoticus. L alsó lordotikus gerinc tartási rendellenesség C retrospondylophytosis incip., C-L arthrosis incip. Köszönöm megtisztelő válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza Koponya MR lelet témában

Kedves Kérdező!

Az MR-en vannak eltérések, különösen a gerinc MR-en, melyek akár a sclerosis multiplex lehetőségét is felvethetik. Mindazonáltal nem az MR-t, hanem a beteget gyógyítjuk, így a kórelőzmény és neurológiai vizsgálat, egyéb adatok (pl agyvízvétel eredménye stb) hiányának tükrében érdemi választ nem tudok adni, célszerű a kezelőorvossal felvenni a kapcsolatot.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. augusztus 25., 21:33; Megválaszolva: 2021. augusztus 29., 09:41
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR+angió vizsgálat eredmény
Tisztelt Doktornő! Több, mint 1 éve tartó enyhe fülzúgás és bizonyos helyzetekben észlelt enyhe egyensúly zavar miatt kértem koponya MR...
MRI értlekmezés
Klinikailag izolált syndroma?
Mini infarktus
Ön szerint ez probléma lehet vagy...