Milyen vizsgalat?

Tisztelt Doktor Ur! Jersey szigeten elek.9 honapja szenvedek nyaki fajdalomtol ami migrent is general, illetve cluster fejfajas szimtomakat (eldugult orr, voros szem az egyuk oldalon) .A nyaki fajdalom folyamatosan szorito a tarkonal es idonkent mozgassal felszgarzik a fejbe/arcba/szem moge , foleg jobb oldalon.Online keresessel talat occipital neuralgiaval egyezo tuneteket adva.A felso hatam is faj,a gerincemben scoliosis van, a hatam kozepen jobb iranyba anyhen gorbul.Ulo helyzetben a nyaki tunetek fokozodnak, annyira hogy fel oranal tovabb nem tudok ulni, poziciot kell valtanom.Haton fekves is rossz.Setalasnal javul, illetve a bal oldalon fekve elviselheto. Ha a hatamat kiegyenesitem erre a celra arult tartas javitoval, vagy manualisan a tunetek a nyakban enyhulnek egy idore, de a hatam utana jobban faj. A problema mar a mentalis egeszsegemrw is hatassal van, nehezen viselem hogy az egesz napom a fajdalomrol szol mig 2 kisgyereket nevelek. A nyakamrol keszult mri, amit csatoltam (angolul van, remelem nem problema, lattam hogy a doktor urnak van tapasztalata az orszagbol) .Sajnos a szigeten nagyon lassan lehet specialistahoz jutni illetve vizsgalathoz, felgyorsitani csak privat uton lehet. Az mri/t is finansziroztuk, illetve a kulonbozo alternativ gyogymodokat amiket eddig ajanlottak (chiropractor, osteopath) , igy meg kell gondolnunk mi az amit erdemes megcsinaltatni ami meg belefer a keretbe es ami felgyorsitana a segitseget. Jelenleg osteopathahoz jarok es csinalok otthon gyakorlatokat nyakra es felso hatra, de eleg limitalt eredmenyekkel. A ferjemmel gondolkodtunk hogy mivel a hat poziciojatol is fugg a tunetek erossege, talan erdemes lenne arrol is vizsgalatot kerni. A haziorvos nem tamogatja mert o beutalt ortopediara es innentol kezdve ugy gondolja majd ok menedzselik a problemat, de oda szeptemberben van csak az elso idopontom, ami napi kuzdelemmel eleg sok ido. Privat ismet tudnank 1 vagy max 2 vizsgalatot vallalni hogy eloremozditauk az ugyet, de nem tudjuk hogy mi lenne a legmegfelelobb vizsgalat? Mri vagy CT a felso hatrol? Erdemes lenne az agyat megvizsgaltatni a fejbe sugarzo fajdalmak es migren/cluster fejfajasok miatt? Milyen vizsgalattal? Vagy a sinusoknak lehetne benne szerepe az orrdugulas miatt? Esetleg a nyak elso reszerol kellene vizsgalat, hogy mi irritalhatja az ideget? Ha tudna barmit javasolni hogy merre induljunk nagyon megkoszonnem! On milyen vizsgalatra kuldene egy beteget ilyen szimptomakkal? Van olyan komoly es surgos ok amit ki kellene es lehetne zarni azonnal vizsgalattal? A problema teljesen tonkretette az eletminosegemet, szeretnek valamilyen megoldast vagy legalabb valaszt talalni mihamarabb. A leheto legrosszabb hogy nem tudom mi okozza, hogy mi az ellenseg ami ellen kuzdunk. Az mri-n szerepelnek a karba sugarzo tunetek, ezzel kapcsolatban csinaltak egyszeru neurologiai vizsgalatokat (nem kepalkoto) es arra jutottak hogy nincs neurologiai zavar. (Ero megfelelo volt es a kis ‘kalapacsra’ is ugy reagalt minden ahogy kellett) A tunet ettol fuggetlenul fennal, de talan csak carpal tunnel szindroma eredmenye. Verkep keszult es normalis volt benne minden. Tanacsat elore is koszonom! Tisztelettel, Felicia Almas

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza cluster fejfájás témában

Kedves Kérdező!

A nyaki gerinc MR-en érdemi eltérés gyakorlatilag nincs, minimális kopásos dolgok ábrázolódnak, de ennek kóroki jelentősége nincs. Cluster fejfájás igen komolyan szóba jön, mely a panaszokért felelős lehet (15-180 percig tartó, akár naponta többször visszatérő féloldali, nyilalló fejfájás). Bővebben itt olvashat róla: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/1266/a-cluster-fejfajas

Célszerű fejfájás specialistához fordulni (Headache Clinic or GP with special interest in headache) további egyeztetés céljából, koponya MR indokolt lehet.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. július 13., 13:08; Megválaszolva: 2021. július 14., 10:44
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Cluster fejfájás: szörnyű...
25 eves ferfi vok.2011ben ket honapig tarto mindennap erosen szuro hanyassal jaro fejfajasom volt.a fenyt nem birtam egyaltalan.Cluster szeru fejfajast...
Cluster fejfájás és műtéti...
Köszönjük válaszát. A Melatonin tablettát mennyi ideig lehet szedni hosszabb távon? Mikor fejti ki hatását? Erre milyen műtéti beavatkozás van...
Lázgörcs/epilepszia?
Tisztelt Doktor Úr! Fiamnak egy hete volt a 9.ik lázgörcse (4 éves) . Az elsö 10 hónaposan volt. Mi Magyarországon lakunk, viszont a terápiát még...
Koponya MR vizsgálat
Tisztelt Dr. Fehér Gergely Ezen dokumentum alapján két neurológus és egy kardiológus mondott véleményt . Az egyik neurológus szerint egy mini...
Arc, nyelvhegy, és ajakzsibbadás...