Keringészavar vagy szorongás?

Kedves Doktor Úr, Az alábbi előzményekkel fordulok Önhöz. Van egy veleszületett csontrendszeri fejlődési rendellenességem (háttér jelenleg kivizsgálás alatt gyermekvállalási szándék miatt, most várom a genetikai vizsgálat eredményeit, ami néhány hónapot igénybe vesz) . Veleszületett tüneteim: scoliosis, csípő-dysplasia, kétoldali cataracta, vezetéses halláscsökkenés. Ezek kapcsán gyermekként több korrekciós műtét is volt. 2016 decembere óta ismert Hashimoto-thyreositis. 2017 tavasza. Egy napig tartó hirtelen hallásvesztés. Magától elmúlt, de orvosi tanácsra szedtem szteroidot és betahisztint,nootropilt. Koponya MR: negatív (angio is volt, az azt írta le, hogy a bal oldali arteria vertebralis vékony, a jobb oldali nomrál tágasságú, és a jobboldali a.cerebri posterior csak az egyik oldali ACI-ból kapja a vért, ezt végül variációnak véleményezte, tünetképző hatást nem tulajdonított neki) , neurológiai vizsgálat negatív. 2018 tavasza: fülzúgás (szakvizsga miatt stresszes időszak volt) . Egy hónap múlva felső végtagon - főleg kézen - fasciculatiok, szubjektív gyengeség, ez miatt erős szorongás. Neurológusnál jártam, EMG és NNG vizsgálat negatív, ismételt koponya MR negatív, majd nyaki MR is, nyaki MR-en kezdődő degeneratív elváltozások, a scoliosis mellett protrusiok érdemi térszűkítő hatás nélkül. 2018 nyara: gyengeség, autoimmun panel: negatív, fulladás miatt pulmonológiiai vizsgálat, negatív eredmény. 2018. ősszel szakvizsga után viszonylagos enyhülés. 2019 nyarán viszonylagos nyugalom. 2020. augusztus: 2-3 hétig homályos látás, bal oldali szemfájdalom (ezzel egyidőben öcsémet vizsgálták látóideg-atrófia miatt, diagnózis még nincs) . Szemészet: visus a szokásos (ismert vsz. Cataracta mellett 0,4 körüli, ezen az oldalon még nem operálták meg) , egyéb eltérést nem talált. 2020. szeptemberétől kezdődött a mostani problémám nyaki fájdalommal, mozgásbeszűküléssel. Reumatológus nem gondolt nagy drámára, MR-t nem tartotta indokoltnak, Aflamint, gyógytornát javasolt. Nyaki fájdalom azóta szinte minden nap jelen van, hullámzó. Masszőrnél voltam néhányszor, Aflamint szedtem, gyógytornásznál is jártam. Októberben időnkénti tachycardia miatt kardiológiai vizsgálat, negatív eredménnyel. November óta a nyakfájás mellett fejem mintha nehéz lenne, bizonytalanságérzés minden nap megjelenik. Nem esek el, de van egy olyan késztetésem, hogy néznem kell, hova lépek, mert a fejem "visz tovább". Gyermekkorom óta fejfájós voltam, de most szinte minden nap megfájdul. Egyensúlyvesztés egy alkalommal volt lehajoláskor, karácsony után. Látásom néha mintha homályos lenne, ilyenkor a szemem is ugyanúgy fáj, mint augusztusban főleg a belső-felső szemzugban. 2-3 napja mintha jobbra húzna minden, de jobb lábam rövidebb, csípőm is gyengébb ezen az oldalon, az egyensúlyom emiatt nem az igazi amúgy sem. Tünetek enyhülnek: nem következetesen, de a tornától, „izgalom után”, NSAID, koffein, alkohol is enyhítette egy-egy alkalommal. Ami a pszichogén eredet mellett szól: édesapám váratlan halála december elején, párkapcsolat – költözés előtt állok, „CoVid-szorongás”, genetikai kivizsgálás körüli rossz érzések, alapvetően szorongó alaptípus vagyok. Pszichológushoz évek óta járok. Gyógyszereim: Letrox 100 mikrogramm ,Vitaminok Mit tanácsol, milyen irányba haladjak tovább? Érdemes nekilátnom egy újabb neurológus-MR körnek? Korábban hasonló, nehezen objektivizálható tünetek kapcsán többször megkaptam a szomatizáló jelzőt, és kicsit talán reménykedem is, hogy ezek a tünetek is "csak ennek" tudhatóak be. Viszont nagyon szenvedek a szédülés miatt, nem azért, mert annyira elviselhetetlen, hanem mert olyan sok rossz prognózisú betegség, mint VBI következményes agytörzsi stroke-el, esetleg agytörzsi érelzáródás jönnek elő a tünetek alapján, amiktől nagyon félek. 34 évesen kicsit fiatalnak tartom ehhez magam, pláne, hogy nincs sem magas vérnyomásom, sem a koleszterinem nem magas, ami miatt a keringésem kellene, hogy rossz legyen. Viszont az állandó fejfájás miatt rengeteg gyógyszert beveszek, ami hosszú távon meg nem szerencsés. Ha agyi keringésem nem jó, hogy vállalhatnék gyermeket? Nagyon szorongok, hogy mi lehet a tünetek hátterében. Mit tanácsol, merre induljak?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza fejfájás, fájdalomcsillapító témában

Kedves Kérdező!

A panaszlista elég hosszú és ahogy kivettem szavaiból, ezek hátterében részletes vizsgálatok idegrendszeri eltérést nem mutattak ki. Nyilván nagyfokú szorongás is társul a tünetekhez. Ezt mindenképpen célszerű lenne kezelteni, hogy meg lehessen állapítani, mi a lelki és mi a testi eredetű panasz. Fejfájása miatt célszerű a területileg illetékes Fejfájás Centrumban illetve fejfájás ellátásában jártas neurológusnál jelentkeznie, fájdalomcsillapítók hosszú távú szedése potenciálisan súlyos mellékhatásokkal járhat.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. január 04., 19:27; Megválaszolva: 2021. január 07., 09:09
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Epilepszia?
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mri tovabbi kerdes segitseg ....
Agy mri angio nativ es kontrasztos...