Koponya MR lelet

Tisztelt Doktor Úr! Mivel sokára kaptam kontroll időpontot a beküldő orvoshoz, ezért addig is szeretnék tájékozódni az állapotomról. Kérem szíves véleményét az alábbi MR lelettel kapcsolatban: T2, FLAIR, hemográdiens, diffúziós axiális, T2 coronalis 3D T1, 3DTOF MR-angiographias mérésen készült Középállású, normális tágasságú szimmetrikus kamrarendszer. IV. kamra helyén van, normális tágasságú. A ponsban, bal oldalon a T2 és FLAIR mérésen magas jeladású terület látható, a pedunculusok cerebelli magasságában kb. 3 x 5 mm-es lezajlott ischaemiás laesionak megfelelhet. A régióban körülírt diffúziógátlás nem alakult ki. Supratentorialisan a parenchymában határozott kóros, körülírt jeleltérés nem igazolódott. Diffúziós zavar nem látható A külső liquorterek normális tágasságúak. MR-angiographias súlyozott. Kóros érképlet, aneurysma nem igazolódott. Bal oldalon az arteria cerebri posterior P 1-es szakasza gracilis. A vérellátást nagyrészét bal oldali carotis rendszer felől az arteria communicans posterior keresztül kapja- fejlődési variációnak tartható. Jobb oldalon a mastoid sejtrendszeren belül, a processus mastoideus szintjében látható. Duzzadt nyálkahártya. Az orrmelléküregekben keskeny jeldús nyálkahártya chronicus gyulladásnak megfelel. Vélemény: Vélhetően ischaemiás eredetű góc. Bal oldalon a ponsban. Vertebrobasilaris rendszer fejlődési variációja. Pansinusitis chronica diszkrét jelei. Mastoiditis chronica? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza fejfájás, MR témában

Kedves Kérdező!

A panaszok hiányában elég nehéz válaszolni, hisz nem a MR-t, hanem Önt gyógyítjuk, ráadásul a képi anyag sem áll rendelkezésre. A kisagy környékén látható eltérést keringészavarnak leletezték meg (stroke) , de ilyen eltérések lehetnek migrénhez kapcsoltan is, jelentőségük kérdéses. Az agyi érrendszer a megszokotthoz képest eltér, de ez alkati variáns, ilyet gyakran látunk. Emellett melléküreg gyulladás (sinusitis) lehetősége felmerül, de ilyet is gyakran látunk MR leletek során, panasz hiányában semmi jelentősége nincs. Mindazonáltal ezek igen érintőleges magyarázatok, érdemi információk hiányában csak általánosságokat tudok írni.

Üdvözlettel:

dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2020. november 05., 15:57; Megválaszolva: 2020. november 06., 11:22
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat ?
Agydaganat? Van egyértelmű tünet?
Tisztelt Doktor Úr! Kicsivel több mint egy hónapja küzdök néhány aggasztó tünetettel. Kb 5 hét óta azt tapasztalom mintha fáradt lennék és...
Milyen betegségre utalhat a tünetek?
Stroke, agyvèrzès
Tarkón tájon nyomás, koponya MR...