• herediter spasticus paraparesis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Szappanos Zsuzsanna Doktornő! Ma 2020.08.20.-én jöttem haza a Budapesti Nyírő Gyula OPAI nevű kórházból és utána amikor megnéztem mit állapítottak meg nálam,akkor azt láttam,hogy Globus pallidus, substantia nigra alacsony T2 és SWI jeladása alapján herediter spasticus paraparesis jön szóba,de amikor szerettem volna megnézni ez mit is jelent pontosan,akkor herediter spasticus paraplegia találtam és most azt szeretném megtudni Öntől,hogy mivel gondolom a két elnevezés két különböző,bár hasonló betegséget takar,hogy pontosan miket is lehet tudni erről a herediter spasticus paraparesis nevű betegségről,meddig élhetek ezzel a betegséggel,mindkét szülőmtől örököltem vagy csak az egyiktőúl és hogy amikor lesznek gyermekeim ők mire számíthatnak meg hasonló kérdések. Őszinte Mély Tisztelettel Várom Megtisztelő Őszinte válaszát az általam fent feltett kérdéseimre.:Gallits Gábor Csaba(a Gábor keresztnevemet használom a teljes pontosság kedvéért).

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a spastikus paresis témában

        Kedves Kérdező! A herediter spasticus paresis azonos a plegiával. A kettő között fokozati különbség van. paresis esetén, bár jelentős mértékben károsodtak a mozgató idegpályák, még van aktív mozgás. Plegia esetén a bénulás totális, mozgásképtelenség áll fenn. Autosomális öröklésmenet jellemzi, tehát nem nemhez kötött, mindkét szülő örökítheti a betegséget. Számtalan formája létezik.Az Ön által feltett konkrét kérdéseire a kezelőorvosától várhat hozzávetőleges választ.Az örökítés kérdésében a genetikai vizsgálat mindenképpen ajánlott, mielőtt gyermeket szeretne. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. augusztus 20., 22:19; Megválaszolva: 2020. augusztus 25., 07:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: