• Sinus transversus probléma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 12 éve kezdődtek a panaszaim erős fejfájással,forgó szédüléssel,hányingerrel.Ezek a tünetek az évek során sokasodtak,erősödtek.Sokféle orvosnál voltam,vizsgálatokon,kezeléseken,manuálterápiás és egyéb keleti gyógymódokon is.Pszichiáternál is jártam,gyógyszereket is kaptam teljesen feleslegesen.Ez volt a legfeleslegesebb dolog,csak azért említem külön meg,mert tapasztaltam,hogy ha az orvosok nem tudják,mi a probléma,egyből a pszihiátert ajánlják. 2011-ben volt nyakcsigolya műtétem is. Az V-VII csigolya rögzítése történt titán beültetéssel,sajnos gyógyulást ez sem hozott. Történt koponya MR vizsgálat is,melynek egy részét mellékelem:Vénás MRA:A bal oldali sinus transversus összeömlés előtti szakaszán 35 mm-es telődési defektus van. Környezetében tágabb collateralisok látszanak. De az egész bal vénás rendszer gracilis(2014-es MR-en is ez volt.) intracranialisan organikus eltérés nem igazolható. Valószínüleg a bal oldali vénás sinus rendszer hypoplasiás,a sinus transversusban a korábban is leírt telődési defektus van. Az egyik orvos szerint ez nem probléma,nem kell foglalkozni vele, a másik szerint pedig baj,csak megoldani nem tudták. Tüneteim a következők: Fejtetőn induló zsibbadó,majd szúró, szorító érzés,halánték fájdalom,erős tarkófájdalom,a fejben nyomás ,feszítés érzés,mintha szét akarna nyílni a fejtetőm.Homlok, halánték részen olyan,mintha satuba lenne szorítva a fejem,ha nagyon erősödnek a tünetek,a szemeim is nagyon fájnak.És midehhez egy bizonytalan szédülő érzés társul,arra szédülök,amerre mozdulok.Szerencsére a forgó szédülés már ritkább.Ezek a tünetek mozgások hatására vannak,a fejet fordítani nem szabad sem előre,sem hátra,dőlni,hajolni,guggolni,tilos,egyből rosszul leszek.feküdni tilos,mert egyből jön a szédülés,itt sokszor forgó és fejfájás,mert a fejemre nem feküdhetek rá,a fejemhez nem érhet semmi(sapka,szemüveg szára,vagy nekitámasztani valaminek.) A másik a TV,a mozgó,ugráló,vibráló képek nézése ugyanezen tüneteket okozzák,ezért a Tv-ben pár műsor kivételével semmit nem nézhetek,max. elfordulva hallgathatom.Számítógépen olvasni nem tudok,ahogy görgetem lejjebb a szöveget,a szúrás-szorítás szédülés egyre erősebb,okostelefont így szintén nem használhatok,az utcán a közlekedő autók látványa is zavar,csak nagyon lassan és előrenézve szabad haladnom,és kell a járda szélessége.Tehát mozgások és mozgó képek,tárgyak,utazás,víz hullámzása mind erősítik a tüneteket.Sajnos a munkámat is egyre nehezebben tudom elvégezni,mivel olvasószemüveg kellene,de ha felveszem,egyből szúr a halántékom és szédülök,a fejemet nem szabad mozdítanom.De ügyfelekkel dolgozom és számítógéppel(posta)így sok esetben kitámasztom magam a lábammal az írósztalhoz,hogy ne boruljak le a székről(hagyományos,mert forgó nem lehet)vagy ne essek rá a billentyűzetre. Mivel így a szemüveget sem használhatom,nagyon hehéz egész nap dologoznom. tehát ez az elsődleges problémám.Ha mozogni nem is tudok,nézni és dolgozni kell!! Szemészeknél voltam,de egyik szerint sem szémészeti probléma.Ezek a tünetek 12 éve napi szinten vannak,folyamatosan,ha abbahagyom a "rossz" mozdulatotakkor is fennt marad a tünet.Az időjárás változások rettentően rontanak rajtam. A borús,szeles,ködös,esős idő teljesen tökretesz.Sajnos ez ma már napi szintű probléma nálam.Csak a napos ,tista,derűs időt bírom,amiből alg van,Állandóan fáradt vagyok,reggel fáradtan ébredek,csak altatóval tudok aludni.Vérnyomásom általában 90/55-60 pulzus 70-90. Nagyon nem bírom a szagokat-illatokat,minden irritál és egyből zsibbadok,szédülök. Azért írtam ilyen részletesen,hátha a több tünet segít Önnek,másrészt az orvosok annyi jegyznek meg,hogy fáj a feje és szdül.Sajnos eddig még egyik orvos sem tudott segíteni,senkinek nem tartozom a szakterületébe.ezért szeretném,ha Ön tudna nekem segíteni abban,hogy kb mi lehet a betegségem,milyen szakorvost keressek még,vagy újra,aki ha meg nem is gyógyít,legalább kitalálja a betegséget és mérsékli a tüneteket.Agydaganatom,epilepsziám,SM-em nincs és itt meg is állt az orvostudomány,ez a tapasztalatom. Viszont jó lenne újra mozogni,nézni ,míg ezt az e-mailt írom is,szédül és zsibbad a fejem,különösen mivel még az olvasószemüveget is fel kellett tennem. Szakvéleményét és esetleges segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Fehér Gergely válasza a fejfájás, szédülés, fülzúgás témában

        Kedves Kérdező! A panaszok elég szerteágazóak, elég nehéz kiigazodnom. A leírt sinus eltérés alkati dolog, sok embernek valamelyik oldal fejlettebb a másiknál (azaz vastagabbak a vénák ott), ezzel teendő nincs, panaszt nem okoz. A nyaki gerinc eltérései rendkívül ritkán okoznak szédülést. A fejmozdításra provokálódó szédülés döntően (és egyben ez a szédülések leggyakoribb oka) az ún. benignus paroxysmalis pozicionális vertigo, melyet a belsőfülben elszabaduló kristályok okoznak, a beteg azt jelezi, hogy testhelyzet-változtatáskor vagy fejmozgatáskor olyan érzése van, mintha körhintában ülne. Ez egy kellemetlen, de szerencsére ártalmatlan dolog, de ha a beteg nincs kellőképpen felvilágosítva, komoly pszichés háttér is fel tud lépni egy idő után. Bővebben itt olvashat a szédülésekről: https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/235/a-szedules-tipusai A szédülések döntő többsége nem jár fejfájással, de van egy olyan migrénforma, melyet szédülés kísér, ez az ún. vestibularis migrén. Bővebben a migrénről itt talál infomrációt: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fejfajas_migren/22397/a-migren-tipusai Azt tanácsolnám, célszerű első körben egy Fejfájás Centrumhoz fordulni a betegség pontosítása végett. Mind a szédülés, mind a fejfájás járhat pszichés tünetekkel is és bizonyos depresszió elleni szerek hatékonyak mind a migrén, mind a szédülés kezelésében is. Bővebbet részletes kikérdézés és vizsgálat után tudnék mondani, írásban nehéz diagnosztizálni. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2020. július 19., 16:57; Megválaszolva: 2020. július 20., 09:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: