• 8 hónapos baba oldalkamra tágulat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! A kisfiamnál a születését követően oldalkamra tágulatot állapítottak meg, mely miatt rendszeresen járunk kontrollra. Szeretnem a véleményét kérni, hogy a megadott adatok alapján mi állapítható meg, mert az ultrahangot végző orvostól nem tudok meg semmit. 5 hónapos korában a kisfiamnak a bal oldali kamrája coronalis metszetben 9, jobb oldali 5 mm volt. A 3. és a 4. kamra normáls. A fejkörfogat 44 cm volt (34 cm volt a születéskori.) A 8 hónapos kontroll során a bal oldali kamra coronalis metszetben 10 mm, jobb oldalon 6 mm. Fejkörfogat 46 cm volt. A vélemény bal oldalon asszimetrikus kamra tágulat, mely a korábbi vizsgálathoz képest lényeges növekedéstnem mutat. Abban kérnem a segítséget, hogy ez az eltérés jelenthet-e valamilyen problémát, valamire jobban oda kell figyeni a kisfiamnál vagy igazából olyan jellegű dologról van szó, mintha például az egyik fül lenne kicsit nagyobb (bocsánat, ha buta a hasonlat).

        Dr. Kerekes Éva válasza a agykamra aszimmetria témában

        Tisztelt Érdeklődő! Nem, ez az eltérés a kamra méreteiben megfigyelést igényel, ellentétben az olyan anatómiai asszimetriával, ahol az egyik fül kisebb, mert ez utóbbival nincs teendő. A fejkörfogat és a kamrák növekedését követni kell, mert egy esetleges agynyomás fokozódás esetében schunt beültetésre szükség lehet. Az ultrahangot végző orvos azért nem mond semmit, merz szerencsére még nincs mondanivalója. De önmagában a kutacs UH követése kevés, a gyermeket egészben is ellenőriznie kell egy gyermekneurológusnak vagy neonatológusnak. Valószínűleg az ultrahangot végző orvos az, aki gondozza a gyermekeüket. Remélem, teljesen normálisan fejlődik a gyermek. Örömteli babázást kívánok!


        Kérdés: 2020. június 16., 11:01; Megválaszolva: 2020. június 20., 18:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.