koponya MR

Üdvözlöm doktor Úr! Ez év januárba erős köhögés kezdődött, köpet ürítéssel, mely először bakteriális /sárga/ kérőbb fehér és habos volt majdnem 2 hónapon keresztül, láz és mellkasfájdalom nélkül . Antibiotikumot kaptam, panaszok mérséklődtek, majdnem megszűntek, de kis idő múlva visszajöttek, fejfájással társulva. Visszamentem februárba körzeti orvosomhoz, azt mondta szedjek köptetőt ... Akkor már mk. fül mögötti duzzanatot éreztem, mely fájdalmas volt, elmentem magamtól F-O-G szakrendelésre, nem volt sok értelme, elküldött reumatológiára, de oda Én nem mentem el. Főleg jobb o-i fejfájásom van jelenleg is. A fejem olyan mintha búra alatt lenne , nyakból kiinduló, váll felé irányuló fájdalom kb. 2-3 hete . Sajnos hiába mondtam el problémáimat kezelő orvosomnak... ezért magam mentem el MR vizsgálatra, melynek eredménye itt látható. Kérem segítségét, várom válaszát mit is tartalmaz ez a lelet, illetve hová, merre induljak el, ha szükségesnek tartja Ön . Előre is köszönöm! Lelet: Középvonali helyzetű, normál tág kamrarendszer és extracerebralis liquorterek. A periventricularis és subcorticalis cerebralis fehérállományban látható néhány apró, kb. 2 mm-es T2 jellegű képeken jelintenzív góc, melyek mikrovascularis eredetűek lehetnek. Az agyállományban diffúzió gátlás, kóros haemosiderin depositio nem látszik. Orbiták, pontocerebellaris régió, craniospinalis átmenet kóros eltérést nem mutatnak. Részleges empty sella látható. Az angiographias képeken kóros telődési többlet nem látszik. A jobb ACP P1-es szakasza és a jobb ACA A1-es szakasza gracilis. A sinus frontálisban körkörös keskeny, az ethmoidalis sejtekben különböző vastagságú , néhol kp. vaskos , mindkét sinus maxillarisban körkörös keskeny nyálkahártyaduzzanat mellett a jobb sinus maxillaris alsó fala mentén 8 mm-es nyálkahártyaduzzanat , és a bal sinus maxillaris recessus alveolarisában 23 mm-es retentios cysta is ábrázolódik . A sinus sphenoidalis szeptált , bal oldali legkisebb részében jelentős nyálkahártya duzzanat látható majdnem kitölti. Jobb oldalon a mastoid sejtek csaknem mindegyikét folyadék tölti ki , bal oldalon néhány sejtben látható nyálkahártya duzzanat. Bal oldalon az os frontaléban latero- dorsalisan látható egy 9 x 6 mm-es cystosus képlet. Vélemény: A T2 jellegű képeken leírt gócok mikrovascularis eredetűek lehetnek, Fazekas 1. laesioknak felelhetnek meg. Jobb oldalon a mastoid sejtekben retentio. A melléküregekben nyálkahártya duzzanatok a fent részletezettek szerint

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza fejfájás, MR témában

Kedves Kérdező!

Nehéz ezt érdemben megítéleni, néhány mondat alapján nehéz diagnosztizálni, hisz Önt kell gyógyítani, nem pedig az MR leletet. Részletezem a véleményben leírtakat:

A T2 jellegű képeken leírt gócok mikrovascularis eredetűek lehetnek, Fazekas 1. laesioknak: Ezek az eltérések általában magasvérnyomás-betegség kapcsán láthatóak (amint látom, Ön erre gyógyszert is szed) , de előfordulhatnak cukorbetegség, illetve magas koleszterinszint esetében is, sőt, migrénhez társultan is akár. Ezeknek jelentőségük nincs, a leírt betegségek okozta ártalmatlan eltérések.

Jobb oldalon a mastoid sejtekben retentio: Ez azt jelenti, hogy a fül mögötti csontban váladék található, ez lehet lezajlott gyulladás következménye vagy ártatlan dolog is.

A melléküregekben nyálkahártya duzzanatok a fent részletezettek szerint: Ez azt jelenti, hogy az arcon található melléküregekben (arcüreg, homloküreg stb) a nyálkahártya vastagabb, ez utalhat gyulladásra is, de ezt is gyakran látjuk mellékeletként (az MR nagyon érzékeny, ha csak egy picit náthás a beteg vagy valamiért folyik az orra, az mindig nyálkahártya duzzanattal jár és azt az MR azonnal kimutatja) .

Egyszóval érdemi eltérés nincs a koponyán belül.

Remélem, ez segített a lelet értelmezésében.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2020. május 12., 20:31; Megválaszolva: 2020. május 13., 11:04
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agykoponya MR natív vizsgálat
Epilepszia?
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mri tovabbi kerdes segitseg ....