Neurológia

1 hónapja a következő tüneteim vannak: Éjszaka a bal oldali végtagok zsibbadása, bal arcfél fura érzés nappal is(szemem mintha nem tudnám úgy nyitni de kívülről ez nem látszik, fülem sokszor dugul, állandóan tátognom kell, hogy kipattanjon) és agykoponya bal oldalának tompasága, nyak hátul bal oldalon éjszakánként lemered. Nappal is érzem hogy bal oldalon nyilallik időnként a fejem, de elviselhetetlen fájdalom nincs, sőt nem is kellett fájdalom csillapító, szédülés sem lényeges, inkább csak nem tudok úgy koncentrálni és időnként kóválygó érzésem van, mintha nem tudnék úgy összpontosítani, minta nem kapna elég vért az agyam, olyan érzésem van. Elmentem önköltséges natív koponya MR-MRA vizsgálatra, melynek eredménye a következő: A középvonal megtartott. A kamrarendszer középállású, nem tágult, szimmetrikus. A supratentoralis extracerebralis liquorterek lényegesen nem tágultak, szimmetrikusak. A IV. kamra a középvonalban helyezkedik el. A tonsillák a foramen magnum síkja felett ábrázolódnak. A supratentoralis fehérállomány területében frontalis dominanciával mko több, elsősorban subcorticalis helyzetű 2-5 mm nagyságú mags T2 és DLAIR jeladású góc ábrázolódik, a nagyobb laesiok a fokozott diffúzió látható. Az agyállomáyban egyéb körülírt kóros jelmenet nem ábrázolódott. Diffúziógátlás, vérzésre, haemosziderin lerakódásra utaló jel nem látható. A sella alakja, nagysága rendes, a mirigy kiterjedése átlagos. A cranio-cervicalis átmenet ép. A belső hallójáratok tágassága, a VII-VIII-as agyidegek lefutása, kiterjedése szabályos, a basalis cisternák szabadok. A mastoidealis régiók légtartók. A cohlea és félkörös ívjáratok szabályosak. Az agyi artériákon körülírt tágulat vagy szűkületre utaló áramlási eltérés nem volt kimutatható. A bal oldali arteria cerebri posterior vérellátását döntően a carotis rendszer felől kapja. A vertebro-basalis rendszer kissé kanyargós, a jobb oldali arteria verebralis a domináns. A paranasalis sinusokban érdemi gyulladás nem ábrázolódott. Az orbitákban durva kóros eltérés nem látható. Vélemény: A supratentoralis fehérállomány területén frontalis dominanciával több apró, vs. microvascularis eredetű laesio (Fazekas 1) . Friss vascularis laesiot, egyéb kórjelző eltérést a vizsgálat nem igazolt. Variációs Willis-kör. Szeretném kérdezni, hogy van-e félnivalóm, ezek a fent leírtak mit jelenthetnek. A panaszaimat okozhatják-e ezek az eltérések (például hogy nyakam mered hátul bal oldalon és úgy érzem az egész bal felem tompa, bal oldali koponya belsejébe érzett nyilallás, a leleten meg azt írja hogy a jobb oldali artéria a domináns...) Az SZTK-ban sajnos csak március 6-a után tudnak fogadni, nekem meg lenne egy endometriózis műtétem március 3-án és nem tudom, hogy ez a bal oldali tünetegyüttes oka nem kontraindikálja-e ezt a műtétet, meg egyáltalán van szükség ilyen esetben valami kezelésre egyéb vizsgálatra? Várom köszönettel válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza Koponya MRI-MRA témában

Kedves Kérdező!

A koponya MRI kép leírása igen precíz,részletes.A bal oldali panaszait izomfeszülés, merevség magyarázza, nem kell aggódni, ezek nem idegrendszeri eredetűek.A nyugodt alvás hiánya, stresszesség okozhatja.

Az agyalapi erek részletes leírása csak azt jelenti, hogy az erek anatómiája a szokásostól eltérő,variációs,de nem jelenti azt, hogy a vérellátás zavart lenne.Gyakran látjuk, hogy az egyik oldali artéria veretebrális fejlettebb,domináns, de az agy vérellátásában ez sem okoz zavart.Ennek ellenére a kiserek területén, az agyállományban kisebb gócok vannak.Ezek eredetét még vizsgálni kell. Magas vérnyomás? Anygcserezavar?

További vizsgálati javaslatok céljából forduljon neurológushoz.Az eredményektől függően lehet tovább lépni.Mindezek miatt a tervezett műtét nem kontraindikált, nem szükséges elhalasztani.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2020. február 04., 13:55; Megválaszolva: 2020. február 07., 06:51
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi lesz, ha lejár az egy év?
Mri tovabbi kerdes segitseg ....
Agy mri angio nativ es kontrasztos...
Koponya MR és MRA vizsgálat...