• SM, kisérbetegség, hidrokefalusz vagy.. semmi?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő! 2019 januárban 8 év után abbahagytam a f.gátló szedését, februárban 1 hetet nagyon enyhén szédültem, de megijedtem és kikönyörögtem egy beutalót neurológushoz majd ott beutalót "könyörögtem" MR-re. Május végén megtörtént az MR, amiben ezt Ă­rják: A külső liquortér életkornak megfelelő tágasságÚ. Az oldalkamrák aszimmetrikusak, a várhatónál tágabbak. A kamraszarvak mellett főleg bal oldalon és jobb oldalon frontálisan keskeny sávban a T2 sÚlyozott képeken jellegzetes magas jelintenzitásÚ eltérések vannak. A középvonal helyzete megtartott. A kisagyi tonsilliájk a foramen magnum sĂ­kja felett ábrázolódnak. Mindkét oldalon a mély fehérállományban fronto-parietalisan több, a T2 sÚlyozott és Flair képeken jeldÚs laesio látható. A képletek közül a kerekek kisebb, 2-3 mm-esek, a nagyobb, hosszÚkás, szabálytalan alakÚ gócok 6-8 mm-esek. Juxtacorticalis vagy corticalis góc nem látható, az U alakÚ rostok megkĂ­méltek. A temporalis lebenyekben corpus callosumban, infratentoralisan, az agytörzsben és a nyaki gerincvelőben laesio nem ábrázolódik. Kontrasztanyag adása után halmozás nem történt. Egy darab bal oldali frontális góc a T1 képeken hypodens laesio formájában elkülönül. Az agyállományban egyéb kóros jelintenzitásÚ terület nincs. Vélemény: Mérsékelt hydrocephalus internus. A fronto-temporalis lebenyekben a demyelinizációs gócok hátterében kisérbetegség állhat." Visszamentem a neurológusomhoz, aki azt mondta, hogy: "Agócai nem akkorák, nem olyan elhelyezkedésűek, jellegűek, mint az SMnél, a demyelinizációs gócok mindent jelentenek a neurológiában, ami nem daganat. A kisérbetegséget kizárom, hiszen ahhoz ehhez tÚl fiatal." Továbbküldött egy ideggyógyászhoz, megnézte az MR felvételemet és közölte, hogy az MR-t készĂ­tő kórház tÚlzott, mikor a leletemet kiállĂ­totta. EEG készült, negatĂ­v. Lassan eltelt 1 év a szédüléstől, azóta sincs semmi tünetem, de félek.. Ön mit gondol erről a leletről? Nagyon félek, hogy valamit nem látnak. Mitől lehetnek a gócok?

        Dr. Fehér Gergely válasza a fehérállományi lézió, hydrocephalus, MR, demyelinisatio témában

        Kedves Kérdező! Elég nehéz az előzmények teljes ismerete nélkül néhány mondatból diagnosztizálni. Elsőként elmondanám, hogy nem az MR-t, hanem Önt gyógyítjuk, így jó lenne tudni, mik is voltak pontosan a panaszok és milyen egyéb panaszai vannak. Az MR leleten leírt eltérések, migrén velejárói is lehetnek akár, de sclerosis multiplex is szóba jöhet, hydrocephalus diagnózist fenntartással fogadnám (de mindenképpen jó lenne az MR-t látni). Célszerű kontroll MR vizsgálat elvégzése, továbbá kérem keressen fel egy témában jártas neurológust. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2020. január 20., 20:54; Megválaszolva: 2020. január 31., 12:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: