Sclerosis Multiplex, agyi kisérbetegség, vagy migrénaura vagy vízfejű vagyok?

Tisztelt Doktor úr! Januárban 8 év után abbahagytam a fogamzásgátló szedését, amit egy ciszta miatt szednem kellett. Februárban durván 1 hetet enyhén szédültem attól a naptól kezdődően, ahogyan a gyógyszer abbahagyása után az első menzeszem megjött. Mivel korábban nem szédültem, kértem beutalót a neurológiára, a neurológus hölgy pedig MR vizsgálatra küldött, ami május 30-án megtörtént. A leletemben ez szerepel: "A külső liquortér életkornak megfelelő tágasságú. Az oldalkamrák aszimmetrikusak, a várhatónál tágabbak. A kamraszarvak mellett főleg bal oldalon és jobb oldalon frontálisan keskeny sávban a T2 súlyozott képeken jellegzetes magas jelintenzitású eltérések vannak. A középvonal helyzete megtartott. A kisagyi tonsilliájk a foramen magnum síkja felett ábrázolódnak. Mindkét oldalon a mély fehérállományban fronto-parietalisan több, a T2 súlyozott és Flair képeken jeldús laesio látható. A képletek közül a kerekek kisebb, 2-3 mm-esek, a nagyobb, hosszúkás, szabálytalan alakú gócok 6-8 mm-esek. Juxtacorticalis vagy corticalis góc nem látható, az U alakú rostok megkíméltek. A temporalis lebenyekben corpus callosumban, infratentoralisan, az agytörzsben és a nyaki gerincvelőben laesio nem ábrázolódik. Kontrasztanyag adása után halmozás nem történt. Egy darab bal oldali frontális góc a T1 képeken hypodens laesio formájában elkülönül. Az agyállományban egyéb kóros jelintenzitású terület nincs. Vélemény: Mérsékelt hydrocephalus internus. A fronto-temporalis lebenyekben a, demyelinizációs gócok hátterében kisérbetegség állhat." Ezt követően visszamentem a neurológusomhoz, aki azt mondta, hogy: "A gócai nem akkorák, nem olyan elhelyezkedésűek és jellegűek, mint az SM esetében, a, demyelinizációs gócok mindent jelentenek a neurológiában, ami nem daganat. A kisérbetegséget kizárom, hiszen ahhoz 23 évesen fiatal. Maximum elkezdünk szedni Aspirin protectet." Továbbküldött egy ideggyógyász professzor úrhoz, aki megnézte az MR felvételemet és közölte, hogy az MR-t készítő kórház túlzott, mikor a leletemet kiállította, véleménye szerint vagy migrén okozta a gócokat, amit örökölhettem is, mert nálunk igen gyakori vagy a 8 éven át tartó gyógyszerszedés, vagy születéskor elszenvedhettem valami sérülést. Kért EEG és BAEP vizsgálatot, ami abszolút negatív lett, minden rendben van vele, ezt visszavittem hozzá, látta is. 5 hónap múlva kontroll, de szerinte "nem lesz itt semmi gond." Én azonban félek, hogy mégis SM lesz, vagy 23 évesen nekikezdek, dementálódni. A kérdésem kedves doktor úr felé az volna, hogy Ön mit gondol a leletemről? Annyi a történethez tartozik, hogy 2 évesen kaptam egy durva napszúrást, valamint diszkalkúliássá nyilvánítottak 16 évesen és az asztma miatt gyermekkorban steroid tartalmú spray-ket kaptam. Tünetem nincs, már nem szédülök bár mióta ennyire rettegek a leendő diagnózistól, azóta bármit beképzelek magamnak, nem akarok meghalni agysorvadásban vagy sclerosisban.

Dr. Fehér Gergely válasza fehérállományi lézió témában

Kedves Kérdező! Abban igaza van a kollégáknak, hogy mivel az MR vizsgálat nagyon érzékeny, gyakran találunk semmit sem jelentő eltéréseket is. Ráadásul a leletező radiológus sem mindig egyértelmű. Fontos lenne a panaszok tisztázása, ami miatt neurológushoz fordult. Ha Ön migrénes, a leírt fehérállományi elváltozások a migrén következményei lehetnek, ezeknek nincs klinikai jelentősége. Magasvérnyomás betegség is tud hasonló eltéréseket okozni. Sclerosis multiplexre nem gondolnék a lelet alapján, ilyen irányú tünetei sincsenek. Az oldalkamra eltérés pedig alkati dolog is lehet. Látatlanban ennyit tudok mondani, a panaszok és leletek pontosításához mindenképpen szükséges lenne egy részteles kikérdezés, neurológiai vizsgálat és a képi anyag megnézése., De hajlamos vagyok egyetérteni a kollégákkal, hogy érdemi teendőt nem látok, de tény, hogy néhány mondatból látatlanul nehéz diagnosztizálni. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2019. június 29.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Éjszakai kézzsibbadás
Pots vagy orthosztatikus hipotenzió
Fejfájás egy hónapja
Vascularis laesiok
Komoly agyrázkódás utáni teendők
Édesapám (68) két hete elájult, elesett, és beütötte a fejét, a CT eredményeit csatoltam. A baleset miatt nem emlékszik pl. a címére, és engem (a lányát)...
Gliosis meningeoma műtét után.
Kedves Doktornő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy páromnak 2023. Májusában volt egy műtétje. Egy meningeomát távolították el. Most volt egy 6 hónapos MRI...