• Horner Szindróma?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Kerekes Éva! Kislányom farfekvéses volt, császárral született. Az arca bal oldalról nagyon el volt nyomódva, 5 hónapos már, az orra nagyjából hamar helyre állt, bár kissé még mindig asszimmetrikus az arca. A bal szemhéja alul-felül még mindig duzzadt, bár sok ment le azért a duzzanatból.. A bal pupillája is kisebb, de jól működik, látta már gyerekszemész is. Járunk dévényre, mert nagyon asszimetrikus volt a tartása, de a vállai, a jobb arca, a nyaka még mindig feszes. Megyünk másik gyerekszemészhez is, aki foglalkozik gyerekek ptosisaval, mert félek, hogy érintettek vagyunk benne. Mégpedig a ptosis simpaticában...Tartok tőle, hogy már így is későn vagyunk. Több anyukával is beszéltem, akiknek a babájuknál szintén duzzadt volt a szemhéj, de csak felül. Náluk a duzzanat elmúlta után ptosis alakult ki. Én attól félek, hogy a kislányomnál Horner szindróma alakult ki, a nyaki idegrostok nyúlása miatt, a gyernemneurológusunm is gyanakszik rá, de szerinte, mivel veleszületett, nem lehet mást tenni, lehet, hogy elmúlik. Más idegbénulásokkal kapcsolatban olvastam, hogy ingeráram kezeléssel működésben lehet tartani az izmokat, segíteni az idegek regenerációját. Az lenne a kérdésem, hogy a TENS készülék jó lehetne ehhez? Vagy milyen irányban lenne érdemes gondolkodnom? Valóban elmúlhat magától? Köszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a Ptosis témában

        Tisztelt Szülő! Semmiképpen ne kezelje Tens készülékkel a kislány szemhéját. A Horner szindroma a szimpatikus ideg elnomásából adódik, így ezen nem segítene a szemhéj ingerlése. De a szindroma szűk pupillával és kissé beesett azonos oldali szemgolyóval jár, én úgy gondolom, csak sima szemhéj duzzanatról lehet szó. most nem kell semmivel kezelni, mert rendbe jöhet magától. Ha mégsem, azon a szemészet tudnak műtéttel segíteni


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 21., 13:33; Megválaszolva: 2019. február 27., 23:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: