Parkinson-kór lehet?

Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Édesanyám 70 éves, 2009. végén diagnosztizáltak nála Parkinson-kórt, akkor a neurológiai státusza a következő volt: koponyán külsérelmi nyom nem látható, nem tap. Meningealisan neg. Szemmozgások szabadok, nystagmus nincs, kettősképet nem jelez. Kissé bradymim. Discret jobb oldali facialis asymmetria. Innervatiokor meggyőző különbség nélkül. Jobb felső végtagon árnyalatnyival élénkebb mélyreflexek. Jobb felső végtagon enyhe antagonista tremor, mely intentiora kialszik. Paresis nincs. ALsó végtagon reflexdifferencia, kóros reflex, paresis nincs. Tremor nem figyelhető meg. Phasias, gnosticus zavar nincs. Enyhe retropulsios hajlam. Képalkotó vizsgálatok tüneteit magyarázó eltérést nem igazoltak. Requipre állították be először 4, majd 6 mg. 2013-ban emelték 8 mg-ra, majd 2015-ben 14 mg-ig emelte orvosa a Requipet. Másfél hónappal ezelőtti állapota: Parkinsonos tünetei nem rosszabbodtak, de memória funkcióiban romlás következett be, számolási képesség csökkent és a téri orientáció is romlott, korábbi hallucinózisa megszűnt. A koponyán külsérelmi nyom nem látható, rajta kóros nem tapintható. Tarkó szabad, meningeális izgalmi jele nincs. A gerinc alakilag ép, physiologias görbületei megtartottak, mozgásai szabadok. Konfrontális vizsgálattal látótér megtartott. Isocoria, pupillák fényre és accomodatiora szimmetrikusan jól reagálnak. Conjugáltan szabad szemmozgások, nystagmus nincs, kettősképet nem jelez. Mimikai innervatio szimmetrikus. A trigeminusnak megfelelően fájdalmi érzészavart nem jelez. Garatívek szimmetrikusak, jól invertáltak, uvula középen. Nyelv nem, deviál, rajta atrophia vagy fasculatio nem látható. Izomzat normotrophias, paresis nem észlelhető. MKo. csuklóban rigor, én bal oldalon érzem provokációra kifejezettebbnek. Jobb kézen nyugalmi tremor. Mk.o-n talpi hajlítás.Kp.élénk szimmetrikus mélyreflexek és hasbőrreflex. Bal oldalon HT pos (jobb oldalon tremor miatt nehezen ítélhető meg) Érzészavart nem jelez. Célkísérletben FV-gal kissé pontatlan, diadochokineses magtartott. Romberg helyzetben kissé imbolyog, karok synkinesise jelentősen csökkent, járáskor is látható jobb kézen tremor. 1-2 lépéssel fordul, retropulsios próbánál 2-3 lépéssel korrigál. Alternáló mozgások tekintetében bal oldalon kiesik a ritmusból. Egészében is meglassult pszichomotoros tempo. Aphasia nem észlelhető. Jpbb oldali PMjel. Éber, minden vonátkozásban orientált, vizsgálattal cooperáló beteg. MMSE 27 pont, órarajzolási teszten 2 pont. Teljesen új terápia indult, a Requip fokozatos elhagyása mellett Madopar Retard (100/25Mg) tablettát kapott, majd kórházi körülmények között Exalon (4, 6mg) tapaszt állítottak be, a kórházban nagyon jól volt, számolási készség is javult, de kb 10 nap múlva jelentős jobb oldali tremor alakult ki, korábban közel sem volt ilyen intenzitású, nagyon fáradékony lett, délelőtt nagyon elfáradt, gyakran le kellett pihennie. A reggel mért vérnyomása egyébként minden nap alacsony volt, a pulzus szám is, 47-50 közötti. Egyéb szedett gyógyszerei Nebivolo sandoz, Narva, Citagen, Lavestra. Kontrollon orvosa a Citagen elhagyását javasolta és Leponex szedését indította el 25 mg 2*0, 5, mivel a gyógyszer bevételét követően szinte azonnal elaludt kb 2 órát volt fenn délelőtt és du. is, így telefonon egyeztettünk és csökkentette az adagot 1/4-1/4 tablettára (ma harmadik napja szedi), édesanyámon most zavartság, szédülés és fáradékonyság jelei mutatkoznak, a beszéde nem olyan erőteljes, fátyolos a hangja, emellett borzasztóan el van keseredve, ami miatt én is aggódok, mert állapota jelenleg sokkal rosszabb, mint 2 hónappal korábban, mióta az új terápiát megkezdték. Sajnos korábban az erős remegés miatt, most pedig a szédülés, zavartság miatt nem megy emberek közé, a lakásuk rabja lett, emiatt is nagyon szomorú. Kérem vigasztaljon meg, hogy ez a terápia idővel eléri a célját és kérdezném van-e remény a minőségi életre ezek után? Tisztelettel! E. R.

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza Lewy-testes demencia témában

Kedves Kérdező! A leírása alapján édesanyja úgynevezett Lewy sejtes demenciában szenved. Ebben a betegségben a parkinson szindróma tünetei mellett hallucinációk jelentkeznek, az állapot fokozatosan romlását, demencia, azaz leépülés is kiséri. A Madopar ilyen esetben rossz választás. A Leponex sem javasolható, mert rosszabbodást idézhet elő. Tapasztalatom szerint ebben a betegségben leginkább a donepezil hatóanyagú, demencia ellenes szer hatásos.Ez esetleg önmagában elegendő a pszichés tünetek kezelésére, emellett a szükséges vérnyomáscsökkentőkön kívül csak a gondos ápolás hozhat eredményt. Sajnos azonban a leggondosabb kezelés mellett sem lehet azt ígérni, hogy a beteg minőségi élete hosszú távon visszatér. Minden jót kívánok. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2016. július 01.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Elhúzódó fejfájás
Tisztelt Doktornő! Mindig is fejfájós voltam, főleg frontok idején, azonban az utóbbi 1-2 hétben szinte minden nap küzdök fejfájással. A fájdalmat...
Koponya Mr elemzés
Jó napot tudna segíteni kielemezni az mr leletemet?:) A külsõ és bels liquorterek normális tágasságúak, a kamrarendszer érdemi aszimmetriát nem mutat, a bal...
Epilepszia esetén busz út?
Tisztelt Doktornő! Kislányomat 2022 januárjában, 11 évesen Benignus centrotemporalis epilepsziával diagnosztizálták. (Édesanyjától örökölt betegség, akit...
MR-en subcorticalis agyi állományfogyás
Jelenleg a bal kéz csuklótól ujjakig terjedő erőtlensége és tág (187/90 és 106/72) értékek között ingadozó magas vérnyomás miatt kerültem neurológiai...
SM és fogamzásgátlás
Tisztelt Doktornő 34 éves SM beteg vagyok, az MRi felvételek alapján az idegrendszer egészét érintve. Rendkívül szerencsésen több, mint 10 éve volt 3 nagyobb...
Forgó szédülés terhesseg
Kedves Doktornő! 36 eves vagyok 25 hetes várandós. kb 2 hónapja (eddig 4 alkalommal) alakult ki hirtelen fulzugas/dugulas a jobb fülemben majd elég erős forgó...