Neuropátia vagy mi lehet ez?

Tisztelt Doktornő! kb 6 hete fura fej és fogfájásra (inkább fogínyzsibbadásra) figyeltem fel, ami egész nap velem volt. A fejfájás hátulról az öreglyuktól indult, és diffúzan az egész fogsoromba zsibbadó, túlérzékenységet okozott. Azt hittem, a fogaim lettek túlérzékenyek, de 2 hetes sensitiv fogakra való fogkrém, használata sem segített. Időközben a tünet lokalizálódott és egyre konkrétabbá vált. Az egész napos jellege megszűnt. Jelenleg a nyakszirtcsont jobb oldalának kb. közepén kizárólag érintésre (kb új-hegynyi kiterjedésű terület) jelentkezik, és a jobb alsó/felső 1-es, néha 2-es fogamba nyilalló éles "ideg" jellegű fájdalomban jelentkezik. Kivizsgálásom során neurológiai (negatív) MR (negatív) , szemészeti és látótérvizsgálat (negatív) , nyaki gerinc RTG (kiegyenesedett cerv. lordosis, enyhe spondilosis, kisízületi arthrosis. C V/VI porc kissé szűkebb, kezdődő discopathia, csigolyaperemeken ventr. és dors. mészfelrakódások) állapítottak meg. A neurológus autoimmun gyulladást diagnosztizált. Azt mondta, ez a "tipikus vándorfájás" - bár nekem nem vándorol, meg amúgy nem is fáj - csak, ha hozzáérek. És annak ellenére, hogy a depresszió és szorongásskálákon 1 és 2-es értéket értem el az általa kért tesztek kiöltésekor, ahhoz ragaszkodott, hogy a problémám depresszió és szorongás eredetű. (szerintem nem: bár az elmúlt másfél évben magas volt a stressz-terhelésem, és érzem a kifáradást (szülőm halála plusz 2 költözködés) , egyenlőre a megküzdésben kb. még pozitív a mérlegem.) A gyógyszer, amit felírt, és 5 napja szedek, Zadex, egy nemszteroid gyulladáscsökkentő - semmi befolyással nem volt a tünetekre (most inkább kissé erősebbek is, mint mielőtt elkezdtem szedni. Ezen kívül Schanz gallér viselését javasolta (ezt évek óta használom + gyógytornászhoz is járok a nyakam állapota és a gyerekkori Schauerman szindrómám miatt, ami 3 éve egy az azonos területet érintő porckorongsérvben csúcsosodott ki. (Sajnos a neurológus kicsit úgy kezelt, mint akinek nincs ki mind a négy kereke, nem bízom abban, hogy ha őhozzá visszamegyek, érdemben segíteni fog. A háziorvos, aki beutalt a neurológushoz, Sclerosis Multiplex gyanúval kérte a kivizsgálást, úgy, hogy nem mondta meg nekem, mire gondol, csak a beutalóra írta fel! ... hát hozzá sincs bizalmam visszamenni...) Napi rendszerességgel jógázom (15 éve) , rendszeresen meditálok, nyugodt, vidéki életet élek kiegyensúlyozott családban, stabil egzisztenciával- bár még mindig van komoly stresszfaktor az életemben: házat szeretnénk venni és intenzíven keressük leendő otthonunkat - jelenleg egy nagyon komfortos bérelt házban élünk 3 hónapja - Elég valószínűtlennek érzem ezt a pszichoszomatizáló magyarázatot - és ráadásul nem oldja meg a problémámat: nem tudom mit tegyek még az előzőeken kívül! Kevés embert ismerek, aki ennyit tesz az egészségéért, mint én. (28 éve vegetáriánus vagyok, kérem ezt vegye figyelembe, lehet, hogy B1, 12-hiányom van? ) Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy milyen kivizsgálás lenne még szükséges, hogy kiderüljön, mi is a bajom? Köszönettel: Holcsa Mónika

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza fájdalom témában

Kedves Kérdező!

A panaszai hátterében súlyos, gyógyíthatatlan betegség biztosan nincs, hiszen a kivizsgálás eredménye semmit nem igazolt. Autoimmun gyulladás feltételezése az Ön esetében komoly szakmai tévedés lenne, hiszen tulajdonképpen semmi objektív tünete nincs. Az, hogy a nyakszirtcsont érintésére a fogaiban érez nyilallást, egyszerűen anatómiai lehetetlenség.Egész levele szorongásról, fokozott betegségtudatról, bizonytalanságról árulkodik, amit a tesztek is igazoltak. További kivizsgálást egyelőre nem javasolok, forduljon pszichiáterhez, mert jó lenne, ha gyulladáscsökkentők helyett hatásos szorongáscsökkentő, antidepresszáns kezelést kapna.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. június 05., 22:41; Megválaszolva: 2016. június 06., 07:10
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mri lelet (Dva gyanú )
Végtag gyengeség és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Postcovid tünetekkel mentem el neurológiára, mert tavaly covid betegségem alatt elkezdtek fájni és gyengülni a végtagjaim...
Gáttáji fájdalom járás közben
Kedves Doktornő, Kb. 1-2 hónapja tapasztalok járás közben megjelenő fájdalmat valahol medencefenék tájon / gáttájon / hüvelytől oldalra....
Ideggyulladás vagy más izületi...
Tisztelt Doktor Nő! Elnézést kérek de szeretném tudni hogy mi okozhatja ezt a betegséget? A napokban voltam lázas beteg, és szerda óta a jobb oldali...
Kopás, meszesedés, fájdalom.. mit...
Üdvözlöm! A segítségét szeretném kérni! Körülbelül 3 éve kezdődött nálam ez a probléma. Először csak a talpam fájt, aztán ez a...