keskeny syrinx

Kedves Doktornő! Ismétlődő (nem nagyon erős) fejfájások miatt koponya és nyaki MR vizsgálatot végeztek. A koponya MR nem mutatott ki semmilyen rendellenességet. A nyaki MR lelet ezt írja: "A nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyákban kóros jeladású terület nem található. A felső három korong T2 súlyozott felvételeken jelszegény. A korongon érdemi előboltosulódás nem ábrázolódott. A myelon normális vastagságú a myelonban C.IV. magasságától kezdődő keskeny syrinx figyelhető meg. Érdemi canalis, foramen szűkület nem ábrázolódott." Mennyire súlyos ez a keskeny syrinx? Fájdalom, zsibbadás, vagy szédüléses tünetek nincsenek. Fog növekedni a syrinx? Mi a teendő vele most?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza syringomyelia témában

Kedves Kérdező!

Az MRI vizsgálat elsősorban fejfájás miatt történt. A syringomyelia betegség a leírás szerint keskeny, kezdetleges elváltozás.Lehetséges, hogy fejlődési rendellenességből adódik. Miután panasz nem társul hozzá, nem tudhatjuk pontosan, mikor keletkezett.

Sajnos az sem "jósolható " meg, hogy milyen lesz a lefolyása, vagy lesz e egyáltalán rosszabbodás. Sajnos, a betegség nem gyógyítható, panasz esetén tüneti gyógyszerek, későbbi stádiumban műtét lehetséges.

Szerencsére, jelenleg még nem szükséges egyéb, mint a gerinc ellazítása, kímélő tartás, gyógytorna, a traumás, túlerőltetések kerülése.

A progresszióra a végtagzsibbadás. érzéketlenség, izomgyengeség, fájdalom figyelmeztetne, de próbáljon pozitívan gondolkodni, hogy mindezeket "ne vonzza be" a tünetmegvalósító jóslatok által.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. április 29., 09:10; Megválaszolva: 2016. április 30., 06:20
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agyi zavar?
Mi lehet a gyakori izomrángás és...
2 éves gyermek alvás közben...
Agyi áttétek és alvászavar
Dadogó beszèd erös fejfájás