Sklerózis multiplex

Tisztelt Doktornő. Szeretnék érdeklődni, hogy a kontrasztanyag nélküli agyi mri vizsgálat kimutatja a sklerózis multiplexet? Válaszát előre is köszönöm, Adrienn

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza Szklerózis multiplex témában

Tisztelt Érdeklődő!

A SM nem olyan betegség, mint a daganat, egyetlen egy vizsgáló módszer sem mutatja ki 100%-ban.

Az SM diagnózisa a tünetek kezdetén valószínűsíthető, majd elsősorban a kórkép lefolyása alapján válik biztos diagnózissá.

SM-t akkor diagnosztizálhatunk, ha visszatérő tünetekről van szó, és a két shub között viszonylag tünetmentes időszak volt. A tüneteket kísérnie kell a jellemző MR elváltozásnak és GERINCVÍZben SM-re jellemző antitestek igazolásával, és a kiváltott válaszokban (AEP, VEP) talált jellemző eltérésekkel.

Tehát a kérdésére azt tudom válaszolni, hogy az MR ÖNMAGÁBAN nem mutatja ki a szklerózis multiplexet. A betegségre jellemző MR kép a T2 súlyozott felvételeken megjelenő magas jelintenzitás az agykamrák körüli fehérállományban és a corpus callosumban. A betegség aktív fázisában (mikor hevenyen megjelent új tünetek vannak) ezek a gócok halmozzák a kontrasztanyagot, a betegség krónikus fázisában nem. Tehát kontrasztanyagot csak akkor érdemes beadni SM gyanúja esetében, ha látják ezeket a bizonyos magas jendenzitású gócokat kontrasztanyag beadása nélkül a T2 felvételeken. Az Mr-t kérő klinikus neurológus pontosan jelöli a kérőlapon, mire kíváncsi, és a radiológus ennek alapján dönti el, kell, vagy nem kell kontrasztanyag.

Tudom, hogy mindez nehezen érthető egy laikus számára. Talán azt az egyet megérti, hogy bízzon a neurológusában. A neurológiai szakvizsgához 11 év tanulás kell: 6 év orvosi egyetem+5 év szakvizsga felkészülés (az orvosi egyetemeken továbbra is igen magas felvételi pontszámai vannak) . Tehát az neurológus, aki az Mr vizsgálatot kérte, jól tudja, hogy milyen vizsgálatok kellenek, és az Mr-t leletező radiológus szintén. Bízzon az orvosában, ha meg akar gyógyulni, mert a vizsgálatok, kontrasztanyagok nem gyógyítják meg...

Kérdés: 2016. április 23., 12:11; Megválaszolva: 2016. április 24., 11:32
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Klinikailag izolált syndroma?
Mini infarktus
Ön szerint ez probléma lehet vagy...
Fej felső rész zsibbadás
Mi a teendő?