MR vizsgálati lelet értelmezéséhez segítség kérés

Tisztelt Doktornő! Édesanyám MR vizsgálati leletének értelmezéséhez szeretném kérni T.Doktornő állásfoglalását: Édesanyám 63 éves, 13 évvel ezelőtt kezdődtek tünetei, kezdetben havi jelleggel előforduló látás elhomályosulása volt, látás zavara, egyensúly zavar, (, ha lehajol stabilan felállni és megtámaszkodni nem tud, csetlik-botlik) , és fejtetőfáji fejfájással járó rosszullétei voltak hetente többször is, ma már napi szinten többször előfordul. Fájdalomcsillapítóra panaszai csökkentek régebben. Koponya MR vizsgálaton az elmúlt években már 4 alkalommal volt, amelyek leletei között "nagy eltérés" nem tapasztalható, ám állapota egyre jobban kihat napi dolgai vitelében is. A szakrendelésen anamnézisén azt írták, hogy: Felmerült vascularis laesiok lehetősége, de demyelinisatiot sem lehetett egyértelműen kizárni. Az elmúlt 1 évben a bal alsó végtagjában, majd a felsőben, ill. az ajkakban is folyamatos akaratlan mozgások jelentkeznek.Emiatt fogni, sokszor felöltözni sem tud. Emiatt panaszkodik izomfájdalomra és előfordult már kezében ínhüvelygyulladás-szerű kézdagadás, forróság stb. Édesanyám szégyelli, hogy mozgás koordinációját nem tudja összhangban tartani és "csapkod". Mindez beszédén is érzékelhető miközben rosszullét gyötri, lassan, vontatottan beszél, néhányszor hosszabb ideig keresi a szavakat. Volt olyan eset is, hogy számára ismerős helyen, utcán eltévedt és kétségbe esése pánikká hatalmasodott rajta. Koponya MR vizsgálati leletén ez szerepel: Középállású, norm. tágasságú kamrarendszer. Az oldalkamrák között 10 mm szélességű septum pellucidum cysta detectalható. A sulcusok mélyebbek. A törzsducok regiojában kóros jelintensitású terület nem ábrázolódik. A periventricularis fehérállományban mko-on 3-13 mm nagyságú kóros jelü gócok észlelhetők. A kp. vonal megtartott. Mk.sin.max. nyh-ja vaskosabb. Vérvétele alapján kiugró értékek a Thrombocyta száma, a max referencia értéket 80-nal haladja meg, az MPV alacsonyabb minimum értéknél 2-vel, Se vas meg. is alacsonyabb, míg a Se réz megh., a Szérum glukóz megh., a vérsejtsüllyedés és a SE CRP mennyiségi megh. jóval magasabb értékeket érnek el, mint a maximum. Kérem Doktornő szíves segítségét ennek értelmezéséhez, illetőleg mit tanácsol, mindenképpen szeretném édesanyám életét könnyebbé tenni, mivel tünetei és rosszullétei miatt folyamatosan szenved és munkakörömből kifolyólag nem tudok mindig mellette lenni és segíteni. Tanácsol-e valamilyen gyógyszert vagy kezelés formát, illetőleg milyen étrendre vagy életmód váltásra vegyem rá? Az esetleges kezelési módszerek milyen mértékben csökkenthetnék tüneteit? Emellett vesegörcse, epe fájdalma is volt többször is. Urulógiai vizsgálata, hasi ultrahang nem mutatott semmit, időszakosan visszatérő ez is. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem egy teljes kórtörténet és Ön sem tud az általam leírtak alapján 100%-os választ adni, de mivel édesanyám egész életében egészségügyi dolgozó volt, nem beszél velem a betegségéről, nem akar vele foglalkozni és nem tudok a kezelő orvosával konzultálni szeretném segítségét kérni. Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm:

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza dystonia témában

Kedves Kérdező!

Megtisztelő a bizalma, de Ön is tudja, hogy ez a válaszadási lehetőség valóban nem helyettesítheti a személyes betegvizsgálatot.Leveléből az derül ki, hogy a betegség 13 éve kezdődött látászavar, fejfájás, egyensúlyzavar miatt. Rendszeres kivizsgáláson vett részt, 4 alkalommal volt koponya MRI vizsgálata, amelyen egyformán az agyérbetegség tünetei igazolódtak. Az évek során a leírt tünetek valószínűleg rosszabbodtak beszédzavar, akaratlan mozgások jelentkeztek, emiatt az önellátó képessége is károsodott.

Elképzelve magamban ezt az állapotot, elsősorban dystoniára gondolok. Ezt a neurológiai betegséget gyakran kísérik pszihés zavarok is.

Kezelése rendkívül nehéz, gyakorlott szakorvos szükséges hozzá. A labor leletei alapján a tünetei részben belgyógyászati, részben mozgásszervi eredetűek is lehetnek.Összefoglalva mindenképpen azt javasolom, hogy keresse fel édesanyja kezelőorvosát további felvilágosításért.Fel kell készülnie, hogy a betegség teljesen nem gyógyítható, és számolnia kell további rosszabbodásra. Még csak annyit, hogy a magas glukóz szint miatt szénhidrátszegény étkezés, kímélő életmód, rendszeres gyógytorna biztosan szükséges.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. március 09., 19:08 ;Megválaszolva: 2016. március 10., 06:40
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
EEG Lelet értkékelése
Oxigénhiány
Ajánlás kérése
MR vizsgálat kiértékelés
Lüktető fejfájás egy pontban?