Mr lelet eredménye

Tisztelt Doktornó! Évek óta nagyon erős fejfájás gyötör, 5-6 napig tart, havonta többször előjön, neurológus irt fel sumatriptán, de az sem szünteti meg, csak 1-2 órára. Az utolsó ilyen fejfájásnál szédültem, hányingerem volt, szinte mozdulni se tudtam. 2014-ben a nyaki Mr mutatta ki, hogy a kisagyi tonsillák alsó széle az öreglyuk sikját 3 mm-rel meghaladja. A doktornó most koponya Mr -re küldött, de annak eredményén ez nem szerepel. Azon az áll, hogy bal oldalon lacunáris vasc. laesió. Azt szeretném kérdezni, hogy a kettő között lehet-e össszefüggés? Okozhat-e ilyen erős fejfájást? az a 3 mm-az évek folyamán változhat, az arnold chiri szindrómát jelent? A koponya mr azt nem mutatja ki? A lacunáris vasc. laesió igényel valami kezelést? Válaszát köszönöm tisztelettel Gabi

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza fejfájás témában

Kedves Kérdező!

A fejfájása nem tűnik típusos migrénnek, hiszen az 3 napnál tovább biztosan nem tart. Mint írja, a migrénben egyébként hatásos sumatriptánra sem reagál. Bizonyos fejfájások esetén a fájdalomcsillapító gyógyszeres kezelések eredménytelenek. Többnyire szükség van tüneti szerekre, hányinger csillapítóra, nyugtatóra, hogy a kísérő tünetek is enyhüljenek.Csend, nyugalom, sötétség, kiadós alvás, amik még hatásosak, nem csak migrénes fejfájás esetén.Fejfájása és az AC szindroma között nagy valószínűséggel semmi összefüggés nincs. Az anatómiai leírás, a 3 mm biztosan nem változik, emiatt nem kell aggódnia.Valószínűleg a koponya MRI-n is ugyanúgy látható, bár ezek szerint nem szerepel a leletén.Kisebb lacunáris lézió a kisebb erek elzáródására, és mögötte kialakuló kisebb terület lágyulására utal. Ezek a lacunák többnyire önmagában panaszt nem okoznak.Fontos a megelőzés, hogy több hasonló elzáródás ne alakuljon ki.Továbbiakban a nyaki erek UH vizsgálata alapján, ha ott is látható fali lerakódások vannak, érdemes vér hígítót is szednie.Vérnyomás rendezése, koleszterinszint beállítása, egészséges életmód, dohányzás elhagyása, több mozgás, kevesebb stressz.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. január 20., 09:24; Megválaszolva: 2016. január 20., 17:26
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szúrkáló érzés
Homloktáji fejfàjàs
Jó napot kívánok. Amiatt kerestem fel Önt mert az utóbbi időben elég sűrűn fáj a fejem homloktájt. Voltam covidos kb 1 hónapja. Voltam már...
Agyi problema
Tisztelt Doktor Ur! 4 napja kezdodtek panaszaim. Reggel felkelve szedules fogadott, napkozben nem volt problemam,de este visszatert a szedules enyhe...
Érkereszteződés
Tisztelt Doktor Úr! Mellékelem kontrasztanyagos belső fül-, és koponya MR vizsgálatom leletét. Szédüléssel és fejfájással küzdök pár éve...
Fejfájás, pulzáló hang a fülben
Tisztelt Dr.Úr! Egy hónapja tartó fejfájással küzdök, szorító jellegű, magas nyomásérzés a fejben, időnként fejtetőbe nyilalló, gyógyszer...