Epilepszia, terhesség

Tisztelt Doktornő! 31 éves, 18 hetes kismama vagyok. Epilepsziára szedek gyógyszert 8 éve (régebben Neurotop) , most Lamolep 50 reggel, 100-ast este.Rohamom már 7 éve nem volt. Eddig minden vizsgálaton az mondták rendben van a baba, a nőgyógyász szerint nem szükséges a 20 hetes genetikai, de mi elmegyünk majd. Lehet furán fog hangzani a kérdésem, de azt meg tudják állapítani egy ultrahang vizsgálaton, ha a pici epilepsziás? Vagy milyen eltérés látható, ha esetleg valami gond van? Vagy ami az epilepsziával összefügghet? Félek, hogy a baba "miattam" nem lesz egészséges... Köszönettel: Egy aggódó kismama..

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza Epilepsziás terhes témában

Tisztelt Kismama!

igenis el kell menni a genetikai ultrahangra, ehhez nem a nőgyógyász ért, hanem az epilepsziában jártas neurológus, aki ha kell, szakmailag alátámasztva kell hogy ragaszkodjon a genetikai ultrahanghoz és a nagyon szoros nőgyógyászati és neurológiai vizsgálatokhoz a terhesség alatt. A Lamolep jelenlegi tudásunk szerint valóban nem okoz magzati rendellenességeke de az ezt szedő nők terhességei alatt több nemkivánatos esemény történik, mint a nem epilepsziás terheseknél. Nem akarom megíjeszteni, de jelenleg sok vita folyik erről az epileptológusok közt, és sokan úgy tartják, tájékoztatni kell a szülőnőket arról, hogy epilepsziásként terhessége veszélyeztetett.

Az epilepsziát ultrahanggal nem lehet látni, ahogy önnél sem uktrahanggal diagnosztizálták. De magas biztonsággal lehet kizárni fejlődési rendellenességeket.

nagyon nagy esélye van arra, hogy gyermeke teljesen egészséges. és ha nem lenne az, ez akor sem az ön hibája! az élet csoda, és az anya, ha nem dohányzik, nem alkoholista és rendesen jár gondozásra, már minden tőle lehetséges megtesz a gyermekért.

Remélem, minden rendben lesz, és annyi gyermeket vállalnak majd, amennyit szeretnének!

Kérdés: 2015. november 05., 16:06; Megválaszolva: 2015. november 06., 23:17
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mi a teendő?
Agyi MR vizsgálat kiértékelése
Okozhatja túladagolás?
Nyeléssi probléma okai
Tisztelt Doktor úr! Édesanyámnak már kb. 10 éve vannak nyelési problémái.Egyre nehezebben tud lenyelni bármit is,a gyógyszerek bevétele is...
A koponya MR vizsgálata