CT-lelet értelmezése

Tisztelt Doktornő! Két héttel ezelőtt a az SBO-ra kerültem kiszáradás gyanújával, ugyanis egy virális fertőzés meglehetősen legyengített. Ott neurológus is megvizsgált, hiszen diagnózisa szerint panaszaimat egy migrénes roham kísérte - erőteljes látótérzavarom, szikralátásom volt. Koponya CT is készült, de a görcsös hasi panaszaim miatt "a képek megítélést a nyugtalan beteg okozta műtermékek nehezítik." Amúgy a CT smmilyen kóros elváltozást nem igazolt. Azért fordulok Önhöz, mert már a fertőzést és a migrénes rohamot megelőzően is gyakran fájt a fejem; általában féloldalt, balra kicsivel a tarkó fölött. Ezt a nyomásszerű fájdalmat gyógyszer sem nagyon csillapítja, bár maga a fájdalom egyáltalán nem elviselhetetlen mértékű. Nyomó-szorító jellegű, nyak- és vállmerevség kíséri. Emellett egy ideje már nagyon levert, rossz hangulatú, fényérzékeny, aluszékony vagyok, nehezen koncentrálok, és ez korántsem volt rám jellemző. Hányingerem is van, bár az említett fertőzés óta nem hánytam, előtte sem. Az lenne a kérdésem, hogy a fenti tünetek inkább egy depresszív-szorongó állapotot jeleznek, vagy indokolt lenne a CT vizsgálat megismétlése a nyugtalanság okozta műtermékek miatt? Elegendő ez a lelet az agydaganat kizárásához? "A középvonal megtartott. Norm. tág szimmetrikus kamrarendszer és extracerebrális liquortér. Az agyállományban kórjelző denzitás változás, vérzésre utaló jel nem látható." (Agy vizsg. 3-9 mm-es szeletekben nativan.) A vizsgáló neurológus szakorvos - a SBO-ról való elbocsájtáskor azt mondta, hogy ő neurológiai szempontból teljesen nyugodt. De vajon én is az lehetek? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza fejfájás témában

Kedves Kérdező!

Az áltelában észlelt nyomó, szorító, nyak és váll merevséggel kísért fájdalom, mely leírása szerint csekély mértékű, pszihés feszültségre utalhat.

Egyéb, régebben is fennálló panaszai valóban jellemzők lehetnek egy szorongó, depressziós állapotra. Én elsősorban ennek okát vizsgálnám tovább.

Jó lenne tudni, mitől volt a két hete zajlott " görcsös hasi panasza", erős " fejgörcsökkel és nyugtalansággal" kisérve. A negatív CT erre valóban nem ad magyarázatot.Két hete, még a kánikula idején mit evett, vagy milyen italt fogyasztott, ami ezeket a furcsa tüneteket megmagyarázhatná.Pszihés problémák esetén, ha fejfájások is jelentkeznek, a betegekben sokszor felmerül az agydaganat fennállásának lehetősége, még akkor is, ha ez nélkülöz minden realitást. Az akkor elvégzett koponya CT vizsgálat negatív, ennek megismétlése tökéletesen felesleges.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. augusztus 22., 15:08; Megválaszolva: 2015. augusztus 23., 07:22
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat? Van egyértelmű tünet?
Tisztelt Doktor Úr! Kicsivel több mint egy hónapja küzdök néhány aggasztó tünetettel. Kb 5 hét óta azt tapasztalom mintha fáradt lennék és...
Milyen betegségre utalhat a tünetek?
Stroke, agyvèrzès
Tarkón tájon nyomás, koponya MR...
MR lelet értékelése
Kedves Doktor Nő / Úr! A segítségét szeretném kérni …. Kb. két hete tartó fejfájás mely nem elviselhetetlen inkább idegesítő hogy mindig...