agyi oldalkamra asszimetria

Üdvözlöm! A szakvéleményére lennék kiváncsi. A várandóságom 26. héten történt UH vizsgálaton a kisfiunknál agyi oldalkamra aszimmetriát diagnosztizált a vizsgálatot végző orvos. Pontosan 6 ill. 9 mm-t mért, ami tágulat szempontjából elvileg határértéknek számít, de a két oldal méretkülönbségei miatt (3-4 heti kontrollt javasoltak) bekövetkezhető problémák okán nagyon aggódunk. Próbáltam a neten információkat gyűjteni, de nem nagyon sikerült. Nem tudom mi vár ránk, mire kell/lehet számítanunk születés előtt/után, ill. számomra az sem egyértelmű, hogy a babánknál egészséges lesz-e: (A kezelőorvosom (nőgyógyász) azt mondta tenni semmit nem tehetünk egyszerűen várni kell és figyelni hogyan változnak a méretek (pl.: nő-e vagy visszább húzódik a tágulat) ill. ha a probléma szülés után is megmarad további szakorvosi kivizsgálás javasolt. Kérem ha van módja adjon részletes felvilágosítást a témával kapcsolatban, előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza MAgzat agyi kamrái témában

Tisztelt Érdeklődő!

Megértem, hogy aggódik, de sajnos én sem tudok semmi konkrétat mondani. Nem tartom helyesnek azt, hogy a leendő szülőkelt olyan leletekkel idegesítik, amelyek semmit sem prognosztizálnak, és semmit sem tudunk rajta változtatni.. Ezt hozta magával az a világ, hogy az ügyvédek rábeszélik a betegek az orvosok elleni perekre, mert a megnyert összeg 10%-át megkapják. Ezért az orvosok úgy védekeznek, hogy leírnak mindent, amit nem kellene, mert nincs klinikai értelme, csak szorongást vált ki a kismamában. A rövidebbet pedig mindig, minden esetben a beteg húzza...

A magzat agyi kamráit anyaméhen belül hajszál pontosan nem lehet megítélni. Vannak átlag méretek, és az önök esetében ez felső határ. Az aszimmetriának önmagában semmi jelentősége nincs- arra utal, hogy az terhesség első hetében történt valami, ami miatt nem szimmetrikusan fejlődtek ki. De hogy ez a valami mi volt, és egészséges lesz-e baba, vagy nem, ezt ebből a kamraaszimmetriából biztos nem lehet megítélni. Sok egészségesnél látjuk a kamra-asszimmetriát mellékleletként a koponya CT/MR vizsgálatokon.

Próbálja meg nyugodtan, szorongás nélkül élvezni a terhességet és a szülést. Mikor megszületik a baba, akkor sok vizsgálata lesz. A baba kutacsán keresztül végzett Ultrahang már elég pontosan megítéli a kamrákat. Ha bármilyen gyanú merülne fel, akkor neurológus megvizsgálja és gondozásba veszi. De most senki sem tudja megmondani Önnek ennek a leletnek alapján, hogy lesz, vagy nem lesz gond - mint ahogy a többi kismamánk sem. Kellemes és nyugodt terhességet, könnyű szülést és egészséges kisbabát kívánok Önöknek!

Kérdés: 2015. július 25., 08:27; Megválaszolva: 2015. július 26., 13:41
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Nolicin mellékhatása
Fülcsengés
Agydaganat ?
Agyi MRI eredmény illetve fülzúgás
Lábfájdalom,alvászavar.