mri kontrasztanyag

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. Nem gondolnám hogy a kisfiam feje miattam fáj, hiszen az első fél évben mindent az agyrázkódásnak tudtam be miután heti 1-2 fejfájás állandósult hányással természetesen aggódni kezdtem. Azt gondolom ez természetes anyai reakció. Az hogy kinek hiszek egyedül is el tudom dönteni. Van orvos aki további vizsgálatokat javasol, van aki cataflam kúrát. Ebböl lehet választani, én nem a fájdalomcsillapító kúrát választottam. Gyermekem eleget iszik és sokat játszunk vele, ezzel sincs semmi probléma. Neurológus írta elő az mr vizsgálatot, amire 4 hónap a várakozási idő és altatásban végzik. Én azt hiszem találtam egy számara is jobb lehetőséget, mi ezzel a probléma? A kérdésem a kontrasztanyagra irányult, nem pedig diagnózist kértem, hiszen ön interneten keresztül gondolom nem tudja megállapítani mi okozza a gyakori fejfájást, hányást. Kisfiam pedig egyáltalán nincs halálra rémülve, nagyon is vidám eleven gyerek. Egy 4 éves gyerek pedig nem 30 kg. Az ön helyében nem degradálnék így egy szülőt interneten keresztül ha nem lát a dolgok mögé. Megállapítani pedig hogy mi a problémája elég merész dolog, hiszen rosszul is elsülhet ha mégsem jön be a tippje. Biztosan nagyon sértőnek találja a levelemet de sajnos ez a véleményem. További jó munkát kívánok

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza MR vizsgálat indoka fejfájásnál témában

Tisztelt Édesanya!

2 gyermekes anyakén megértem az aggodalmát. De a gyermekneurológus iránt kifejezett bizalmatlanságát nem. 14 éves fiamnak gyakran fáj a feje, de nem tettem ki CT és MR vizsgálatnak, mert tudom, a fejfájását mikor mi okozza, és hogy ezek a vizsgálatok semmiben nem segítenek, hiszen a gyermekkori fejfájások 0, 001%-ban van csak a fejfájással összefüggésbe hozható eltérés a Ct/MR leleten.

Az interneten keresztül valóban nem lehet diagnózist felállítani, viszont az Ön gyermekét megvizsgálta neurológus, és koponya CT vizsgálat is történt. Az országban nem sok gyermekneurológus van, többségüket ismerem, mind jól képzett, tisztességes, gyermekcentrikus orvosok. Minden bizonnyal nagyon körültekintően gondolta át a gyermeke fejfájását, ezért nem volt merész dolog nekem véleményt mondanom, mert nagy szakmai tapasztalattal a hátam mögött bízom a kollégám és a CT felvételt leletező radiológus véleményében.

Ha tüneti fejfájásban gondolkodunk (márpedig Ön abban gondolkodik, ha valamilyen vizsgálati módszerrel ki akarja mutatni a gyermeke fejfájását) , akkor csak nagy agydaganat, agykamra-tágulat és agyvérzés jön szóba. Mindhárom kórkép jellemző neurológiai tünetekkel jár, amit a gyermekneurológus minden bizonnyal felismer. Az agykamra-tágulatot és az agyvérzést a CT pontosan látja (az agyvérzést pontosabban, mint az MR, ennek fizikai okai vannak) , és az az agydaganat, ami fejfájást is okoz már, szintén látszik a kontasztanyag nélküli CT-n is. Ilyenkor csak akkor adnak be kontrasztanyagot, ha a CT-t leletező orvos az elkészült felvételeket valami gyanúsat lát, és kíváncsi, hogy a képlet halmozza-e a kontrasztanyagot. Mindkét vizsgálatnál használt kontrasztanyagok vesekárosító mellékhatással bírnak. Egyéb, MR-el látható apróbb eltérések, agyi rendellenességek nem járnak fejfájással.

Gyermekkorban fejfájásnál, hogy nem ártsunk a gyermeknek, ha csak lehet, nem csináltatunk sem CT-t, sem MR-t. Nekünk is a CT, MR elvégzése lenne az egyszerűbb, mert sok időt spórolnánk vele. Ha van egy negatív lelet- nyugodtan elengedhető a gyermek vissza a körzeti gyerekorvosához. De a legtöbb lelkiismeretes gyermekneurológus ilyenkor visszakéri a gyereket kontrollra, rövid ideig gyógyszeres kezelést alkalmaz, figyeli a gyermeket, sok időt szán rá- hogy ne ártson, csakis ezért nem csináltatja meg az ártalmas vizsgálatokat, nem gonoszságból vagy szakmai hiányosságból. Viszont ha gyanú van agysérülésre, akkor azonnali koponya CT történik (mert koponyasérülésnél ez a vizsgálati módszer informatívabb az Mr-nél) , agydaganat esetében egy héten belül történik az MR (mert ebben a diagnózisban ez a pontosabb vizsgálat) , az agykamratágulat mindkét módszerrel látható, itt a gyermek életkora-együttműködése dönti el, melyik vizsgálattal ártunk kevésbé. Soha nem várakozunk a vizsgálatokkal, ha úgy látjuk a vizsgálat során, hogy egy 4 éves gyereknek kezelést igénylő gond van a fejfájása mögött! Ezért tanulunk 13 évig (! ) , és ezért engedik meg, hogy neurológus indokolja ezeket a vizsgálatokat.

Az Önök gondját nem az MR fogja megoldani- emögött a mondatom mögött nagy szakmai tapasztalat áll. De megköszönném, ha megtisztelne azzal, hogy megírja nekem majd az MR eredményét.

Engem Önnek nem áll módjában megsérteni- tapasztalt orvos vagyok, régen küzdök már azon vélemények ellen, amik a vizsgálómódszereket misztifikálják. Holott a jó orvos nem az, aki vizsgálatokra küldözgeti a beteget, hanem amelyik leül, veszi a fáradságot és elbeszélget a beteggel, gondolkodik, és tájékoztatva segít- fölösleges és indokolatlan vizsgálatok nélkül. Főleg a gyermekgyógyászatban.

No nocere! Ne árts! - ez a Hippokrateszi eskünk fontos része. Az Ön gyermekét vizsgáló neurológus ezért nem tette ki a gyermekét újabb indokolatlan vizsgálatoknak.

Az Mr-nél alkalmazott kontrasztanyag mellékhatásával kapcsolatban pedig bemásolom Önnek azt a linket, amit az Országos Gyógyszerészeti Intézet adiott ki erről.

Kérdés: 2015. április 18., 00:38; Megválaszolva: 2015. április 18., 18:00
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
MRI értlekmezés
Sclerosis multiplex
Epilepszia lelet kiértékelése
Tisztelt Doktor Úr! Segítségét kérném férjem frissen kapott EEG epilepszia leletének kiértékeléséhez. A lelet: Vizsgálat eredménye: EEG:...
Végtagbizsergés
Tisztelt Doktor Úr! A panaszom a következő: Körülbelül 2-2,5 hete zsibog a jobb karom. Bizsergető érzésként tudom leírni, mint mikor hangyák...
Milyen vizsgalat?
Tisztelt Doktor Ur! Jersey szigeten elek.9 honapja szenvedek nyaki fajdalomtol ami migrent is general, illetve cluster fejfajas szimtomakat (eldugult orr...