CT lelet értelmezése - Hogyan tovább?

Tisztelt Doktornő! Kérem, magyarázza el nekem részletesen, mit jelentenek az alábbi koponya CT leletben olvashatók: A középvonali képletek helyzete megtartott. A külső és a belső liquorterek az e korban megszokottnál jelzetten szimmetrikusan, egyenletesen tágabbak. A bal occipitalis karmaszarv jelzetten tágabb az ellenoldalinál. A basalis cisternák megtartottak. A IV-es agykamra illetve a cisterna magna az elvárhatóhoz képest jelentősen tágabb. Bal oldalon a nucleus caudatus fejben egy 4x2mm-es, egy 2mm-es, a capsula interna elülső szárában egy 4x3mm-es, a corona radiátában, közvetlenül a nucleus caudatustest mellett egy 4mm-es markáns hypodenzitás figyelhető meg. Friss eschaemia, vérzés, amennyire natív scaneken megítélhető térfoglalásra utaló elváltozás nem látható. Kóros csontszerkezeti eltérés nem látható. Vélemény: Régi vascularis laesiok és jelzett illetve közepes fokú liquortér tágulatok a fenti localisatioban. Friss ischaemia, vérzés nem ábrázolódik. Mit jelentenek, mi válthatta ki, és mit okozhatnak ezek az eltérések? Mikért felelősek azok a területek, ahol eltérések igazolhatóak? Fennállhat Ön szerint olyan organikus állapot ezek alapján, amely okozhat vizuális hallucinációkat? Vagy insomniát? Utalhat-e ez a lelet olyan rendellenességre, amelyet a CT nem is tud kimutatni, csak MR? Egy lassan öt évvel ezelőtti vizsgálat eredményéről van szó, de csak nemrég került birtokomba, és fontos lenne tudnom, hogy mit jelent, és hogy Ön szerint érdemes-e megismételni a CT-t, esetleges állapotromlás felmérése miatt, vagy hogy egyáltalán érdemes-e foglalkozni a leletben foglaltak közül bármivel is. A tünetek, melyek miatt annak idején készült a felvétel, továbbra is fennállnak, bár életem során mindeddig egyetlen neurológushoz sem fordultam. Szeretnék az ügy végére járni, valódi megoldásra lelni. Mit tanácsol, hogyan tovább? Nagyon szépen köszönöm válaszát! Tisztelettel: Cs.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza NPH témában

Kedves Kérdező!

Levele alapján feltételezem, hogy a CT lelet nem Önről készült.

A CT leletező szerint, a külső és belső liquortér egyenletes kitágult, az oldalkamrák és a III. agykamra mellett tágabb a IV kamra is, melyen keresztül az agyvíz a gerincet körülvevő térbe folyamatosan kering, anélkül, hogy nyomása megnövekedne. A tágulás különböző okból alakulhat akkor ki. Ha valahol a gerincvíz elfolyása akadályozott, az agyban fokozódó nyomás súlyos tüneteket, fejfájást, hányingert, tudatzavart okoz.Ebben az esetben ez nem áll fenn, a liquor nyomás feltehetően normális.

A bal oldalon a törzsdúcok területén, a nucleus caudátusban és környékén leírt régi vasculáris laesióknak tartott elváltozások az agykamrák tágulatát biztosan nem idézhetik elő, a kettő között összefüggést nem látok.

Az bizonyos, hogy ezek az elváltozások súlyos organikus idegrendszeri betegségre utalnak, és nem nélkülözhető a folyamatos neurológiai kontroll, valamint újabb képalkotó vizsgálat elvégzése, hogy a látott kép milyen összefüggést mutat a klinikai tünetekkel.

Jelen esetben mindenképpen MRI vizsgálat jön szóba.

A vizuális hallucinációk mellett fellépő zavartság, és valamilyen mozgászavar, vizelési problémák esetében lehetséges olyan neurológiai betegség, ami idegsebészeti beavatkozással, úgynevezett shunt beültetéssel kezelhető.

Elgondolkodtató, hogy mi okozhatja Önben a neurológusok iránt megnyilvánuló bizalmatlanságot, hogy nyilvánvaló esetben sem igényel szakorvosi vizsgálatot.Ebben az esetben most kérem, tegyen kivételt, és válaszom olvasását követően kérje személyes vizsgálatát.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. április 17., 14:14; Megválaszolva: 2015. április 18., 07:53
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR és MRA vizsgálat...
Ez lehetséges nyelvsorvadás?
Jelezhetnek ezek valami komolyabb...
Lovas baleset után visszamaradt...