• Lehet, hogy komoly bajom van?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Az alábbi tüneteket tapasztaltam magamon: sokszor nehezemre esik megfogalmazni egy mondatot, mert nagyon könnyen elterelődik a figyelmem és elfelejtem amit mondani akartam, gyakran nagyon össze kell szednem magam, hogy épkézláb mondatokban tudjam kifejezni amit gondolok. Koordinációs képességeim sem a legmegfelelőbbek, gyakran ejtek/verek le dolgokat. Ritkábban egy-egy bonyolultabb szót több időbe telik mire sikerül helyesen elolvasnom. Úgy gondolom, hogy nem mindig volt ez így velem, főleg a mondat fogalmazós dologra értve, ami miatt a környezetem gyakran meg is szól. Sokszor mondják pl., hogy miközben eszem nem tudok normális mondatokat összerakni, nehéz velem kommunikálni. Gyakran van, hogy beszélgetés közben elkalandoznak a gondolataim és nem szándékosan, de nem figyelek arra amit mondanak nekem. Kézműves dolgok készítésénél kisebb részletek pontos megalkotására képtelen vagyok, akárhogy is próbálkozom. Pl. pontosan vágni a kartont nehezen megy, vagy szépen varrni. Meg tudom végülis oldani, de sosem lesz szép, akárhogy is próbálom. Gyakran vagyok indokolatlanul fáradt, akármennyit is alszom. Nem tudom, hogy egyszerűen csak ügyetlen vagyok-e vagy valami komolyabb dolog állhat a háttérben, így gondoltam megkérdezem itt, hátha egy hozzáértő tud nekem valamit mondani az üggyel kapcsolatban. A választ előre is köszönöm!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a figyelemzavar témában

        Kedves Kérdező! Leveléből egyértelműen kiderül, hogy a figyelme szétszórt, nem koncentrál kellőképpen arra, amit éppen csinál. Legyen szó akár beszédről, akár egyéb kreatív tevékenységről. Nem értem egészen, hogy evés közben miért kell bonyolult körmondatokban társalogni valakivel. A verbális képességek a normális határokon belül sokfélék lehetnek. Ismeretes, hogy nem mindenki rendelkezik szónoki képességekkel, van, aki nehezebben fogalmaz, és kommunikál másokkal.Ez természetesen nem betegség, ahogy az sem, hogy a mozgáskoordináció, vagy a kézügyesség is egyes embereknél különböző lehet.Probléma akkor van, ha valaki egy ideig remekül fogalmaz, kiváló a mozgásképessége, és kézügyessége, aztán egy idő után ezek a képességek romlani kezdenek. Önnél azonban nem erről van szó, inkább elégedetlen önmagával és teljesítményét gyengének érzi.Jó lenne megismernie magát, és ha valóban bizonyos területeken gyengébbnek érzi a képességeit, próbálja meg fejleszteni. Ehhez következetesen kitartó munkára és koncentrációra van szüksége.Ezért jó lenne kideríteni, milyen irányban "kalandozik" a figyelme, mi az, ami zavarja.Foglalkozzon olyan dologgal, ami leginkább megfelel az egyéniségének. Mindenben nem lehet mindenki tökéletes.Nem hiszem, hogy a leírtak mellett más "komoly" dolog is állhat a háttérben, nyugodjon meg. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2015. március 15., 02:16; Megválaszolva: 2015. március 15., 08:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: