• koncentrációzavar, figyelmetlenség, nehezen fejezem ki magam

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Gyakran van, hogy elfelejtek dolgokat. Neveket, arcokat nehezen jegyzek meg. Sokszor otthon hagyok dolgokat, amikért vissza kell mennem. Múltkor épp tanultam és ki akartam venni valamit a fiókomból, de mire kinyitottam már nem tudtam mit akartam. Nehezen magolok, többszöri elolvasás után sem értem az anyagot, még ha érdekel is. Van hogy órákat töltök tanulással, mégsem értem mit olvasok és nem tudom rendesen visszaadni ezeket a dolgozatban sem. Egyszerűen nem tudok odakoncentrálni és elkalandozik a gondolatom. A matek viszont szinte gyerekjáték. Viszont az a baj, hogy bármennyire is tudok feladatokat megoldani, nagyon lassan megy és mára oda jutottam, hogy a jegyeim múltak azon, hogy nem tudtam időben végezni a feladatlappal, míg másoknak ez fele idejükbe telt. Egy hosszabb gondolatmenetet nem bírok végigvinni, van hogy elfelejtem, hogy hogy jutottam el a megoldásig, amit már fejben megcsináltam. Néha van hogy közeli dolgokat nem, vagy nehezen idézek fel. Pl. hogy mit csináltam tegnap este. A szavakat nehezen kezelem. Megpróbálok egyértelműen fogalmazni, de nem mindig kapom azt a választ ami érdekelt. Ez fordítva is megesik, hogy nem jól értelmezek valamit, amit nekem mondanak/utasítanak. Nehezen szedem össze a gondolataimat, másoknak néha értelmetlenül beszélek, az "izé"-t gyakran használom. Látom, hogy a környezetemnek ezzel bosszúságot okozok, feltartom, idegesítem őket. Néha kiesik amit pár másodperce mondtak nekem. Olvastam, hogy a koncentrációzavar lehet szervi megbetegedés miatt. Lehet, hogy nincs köze hozzá, de néha hirtelen érkezik egy hullámszerűen erősödő hasfájás, majd enyhül és elmúlik. Ez csupán kb 10-15 mp, ritkán fordul elő és amilyen hirtelen jön úgy el is tűnik. Ez előfordul más emberekkel is, ezért nem nagyon foglalkoztam vele. De most, hogy az egyetemi tanulmányaim múlnak ezen és hogy látom, hogy a környezetemnek türelem kell, ha szóba akarnak állni velem, úgy döntöttem írok maguknak. Elnézést a hosszú terjedelemért, nem akarok betegséget bemagyarázni magamnak, semmikép nem gyógyszert szedni, csupán szeretném tudni, hogy van-e valami amivel javíthatnék a helyzetemen, vagy egyszerűen ilyen beállítottságú vagyok? Előre is köszönöm a választ!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a figyelemzavar témában

        Tisztelt Kérdező, Nagyon valószínűtlen, hogy a tünetek hátterében szervi baj álljon. Ha ki szeretné mégis vizsgáltatni, neurológushoz forduljon. A leírt tünetek leginkább ADHD-re, figyelemzavarra utalnak. Meg lehet keresni egy gyermekpszichológust, akik beszélgetés és tesztek segítségével véleményezik az állapotát. Az organikus eredet kizárására is adhatnak tesztet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2016. november 12., 21:25; Megválaszolva: 2016. november 16., 13:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: