Gyermekkoi viselkedés és tanulási nehézségek zavara

Nevelt gyermekem a fenti problémákkal küzd. ami abban nyilvánul meg, hogy képtelen akár két-három soros vers megtanulására. A figyelme nagyon rövid időre köthető le.Játéka durva és nincs veszélyérzete ha valamit kitalál azt mindenképp véghez viszi akkor is ha veszélyre felhívjuk a figyelmét. Az áramot nem veszi komolyan sem a flexet, stb. Ha kell a műhely kulcsát is elcseni. Egyébként könnyen elérzékenyül. Befolyásolható, gyorsan áldozattá válik az iskolában.Egyemberes gyerek. Hogyan tudunk helyesen segíteni neki? Tanulás, játék, beileszkedés? Válaszukat, és segítségüket köszönöm.

Szigeti Ildikó válasza figyelemzavar témában

Kedves Kérdező!

A levele alapján szinte lehetetlen megmondani, hogy pontosan mi okozza a gyerek furcsának tűnő viselkedését, mint ahogy az sem egyértelmű, hogy valóban problémásnak nevezhető. Mint írja, „egyemberes gyerek”. Ez sok mindent jelezhet. Lehet, hogy – jelleméből adódóan – magának való, olyan, aki jobban szeret egyedül játszani, mint társakkal. Ez önmagában nem mondható problémának, ám ha általánosan, az élet minden területén ez jellemző és radikálisan bezárkózik a saját világába, az bizony okot adhat némi aggodalomra.

Az Ön által említett figyelemzavar és a veszélyérzet hiánya is igencsak szubjektív lehet, mert a szimpla makacsságtól a kóros hiperaktivitásig bármi lehet a gyereknél.

Mindenképpen azt javaslom, ha a gyerek viselkedésében további változásokat észlelnek, avagy a meglévő, nehezen magyarázható reakciók gondot okoznak a mindennapi életvitelében, keressenek fel egy gyermekpszichológust, aki néhány találkozást követően biztosabb választ tud adni a kérdéseikre. Első körben a helyileg illetékes nevelési tanácsadónál kérjenek időpontot!

Üdvözlettel,

Szigeti Ildikó

Családi tanácsadó pszichológus, mediátor

 Szigeti Ildikó
Szigeti Ildikó krízistanácsadó szakpszichológus
Kérdés: 2014. január 02., 19:30; Megválaszolva: 2014. január 07., 12:58
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Hiperaktivitás, figyelem zavar
Kisfiam 7 éves, első osztályos. Hiperaktív, de úgy gondolom nem túl súlyos mértékben: nem tud megülni az órán, állandóan beszél stb. Ami...
Mi lehet a baj? Kinőhető a...
Tisztelt doktorúr! Nem saját részemre szeretném a kérdést feltenni: 12 éves, 5. osztályos fiam problémái. Már első osztályban szólt a...
9 èves nem alszik egyedül
Csecsemő beütötte a fejét
Kiságy, kutacs