Migrén aura?

Tisztelt Doktornő! Nagyjából 3-4 éve tapasztaltam a következőhöz hasonló jelenséget. Egyszer csak egy kis homályos (feketés szürke) rész jelenik meg a látómezőmben, ami vibrál villódzik. Elkezd szépen lassan kihúzódni a jobb oldalra (balra egyszer sem tapasztaltam de mindkét szememet érinti valamennyire, általában a jobb szememet erősebben) ahol egy fektetett (orr felé nyíló) "v" betűt formázva folytatódik a jelenség. Egyik sem tartott tovább kb. 20-30 percnél. Ez alatt az idő alatt egy kissé mintha feszítene a fejem de utána nem vagy csak nagyon minimális fejfájást észlelek. Ellenben kisebb fajta zavartság volt, hogy úrrá lett rajtam, rövid ideig. Viszonylag ritkán, évente maximum 3-4szer fordult elő velem és látszólag nem volt hasonlóság az estek között, ha csak az nm, hogy egyszer sem számítottam rá, el is felejtettem, hogy valaha is dolgom volt ilyennel. Legutóbb a mai nap tört rám a már előbb említett tünetekkel. Nemrég volt egy kisebb megfázásom, azalatt "Coldrexet", "Mebucaint" szedtem, illetve a "Nasivint" lefekvés előtt még mindig használom. A vérnyomásom egy kissé magas szokott lenni (kb. 150/75) , egyébként soha semmi "bajom" nem volt. Heti rendszerességgel focizom több órát illetve hetente többször járok konditerembe. Ezelőtt (1 éve, 6 éves koromtól kezdve) napi rendszerességgel sportoltam (kajakoztam) . Lelki panaszaim sincsenek. Kissé utánajártam a tüneteknek és rövid úton rátaláltam a migrénaurára. Azt szeretném a Doktornőtől kérdezni, hogy vajon ez tényleg migrénaura-e? És ez esetben (vagy más esetben is) mit tegyek? Kinövöm majd vagy esetleg menjek el orvoshoz, illetve mit tudok tenni a megelőzés és kezelés tekintetében? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza migrén ophtalmica témában

Kedves Kérdező!

A tünetei az egészen pontos leírás alapján úgynevezett migraen ophtalmicának felelnek meg. Ebben az esetben csak ez a szimmetrikus látótér "hullámzás" észlelhető, fejfájás nem kíséri, spontán, maradéktalanul szűnik.

Okaként elsősorban stressz, vagy erős kifáradás állhat.

Talán a sportolás, és a konditermezés fokozottan igénybe veszi, ezen gondolkodjon.

A magas vérnyomásra fiatal korban is oda kell figyelni.Természetesen a legjobb, ha szemészeten megvizsgáltatja magát.

Minden jót kívánok. üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. február 02., 00:06; Megválaszolva: 2015. február 02., 10:39
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MRI
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...
Agydaganat?
Lelet értékelése