Lelet értelmezés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítsen értelmezni az alábbi leletet, melyet férjem kapott egy epilepsziás roham után: "Koponya CT vizsgálat: Natív és kontrasztos képeken a középvonal megtartott. A supratentorialis kamrarendszer középállású, szimmetrikus, normál tágasságú. Az extracerebralis liquorterek normális tágasságúak. A IV. agykamra a középvonalban van, nem tágabb. Bal oldalon a basalis cisterna területén a dorsum sellae felett egy kb. 17x16 mm axialis kiterjedésű, zsírdenzitású (-80 - 90 HU) éles kontúrú képlet azonosítható, mely kontrasztanyag halmozást nem mutat. Intracranialisan egyéb kóros denzitáseltérés, vérzés nem látható. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkja felett figyelhetők meg. A craniocervicalis átmenet normális. A Willis-kör artériái és a vénás sinusok szabályosak. Csontablakkal áttekintve törésvonal nem azonosítható. Vélemény: friss ischaemiara, vérzésre utaló eltérés nem látható. Bal oldalon a basalis cisterna területén dermoidra utaló zsírdenzitású képlet figyelhető meg, a klinikum függvényében pontosabb megítélésére MR vizsgálat javasolt." Kérem írja meg, hogy utalhat ez tumor jelenlétére? Az édesapja ugyanis ebben hunyt el (glioblastoma) és nagyon félünk, hogy ez genetikailag átöröklődhet. A vizsgáló orvos szóban azt mondta, hogy ez biztosan nem tumor, de akkor mi és mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza koponya CT lelet témában

Kedves Kérdező!

Nyugodjon meg, a leírt elváltozás egyáltalán nem utal sem glioblastomára, sem egyéb rosszindulató daganatra. A kisméretű képlet zsírnemű anyagból áll, a kontrasztanyag adására jóindulatúan viselkedik. Valószínűleg magzati fejlődés során elhatárolódott, elhalt sejtcsoportból alakult ki.Ezek a dermoidok később növekedési hajlamot nem mutatnak, betegségokozó szerepük nincsen.

Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. január 07., 13:19; Megválaszolva: 2015. január 08., 06:36
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás