Agyi Ciszta

Tisztelt Orvos! Tegnapi nap folyamán unokaöcsém, Epilepsziás(Tónusos-klónusos) rohamhot produkált. Éjszakára infúziót kapott vért vettek. Reggel a CT a jobb agyféltekén cisztát mutatott. Mentővel átszállították egy másik korházban ahol MRI-s vizsgálaton fog átesni. eredményekről sajnos semmi pontosat nem tudok, remélem ez elegendő információ önnek hogy érdemben nyilatkozni tudjon. Kérdésem hogy milyen módon lehet kezelni? Műtéti esetleg gyógyszerrel kezelhető-e? Tud-e ezután teljes életet élni? Sportolás, Munka, Szórakozás Stb. Előre is köszönöm a gyors és részletes válaszát! Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a agyi ciszta témában

tisztelt Érdeklődő! egy epilepsziás jellegű roham nem jelenti azt, hogy a gyermek epilepsziás.Illetve nem tudom, gyermekről van-e szó, a 23 éves életkor a betegé vagy az érdeklődőjé. Ha mégis epilepszia elseő rohama volt, akkor gondozásba fogják venni, és a gyermeket kezelő, epilepsziában jártas neurológus tud majd pontos prognózist mondani. A Az epilepszia egyáltalán nem egységes betegség, nagyon sok típusa van. A gyerekkori epilepsziák 50% gyógyul meg, és az epilepsziások 80% rohammentses. A prognózis az epilepszia típusától függ, a típust csak epilepsziában jártas neurológus tudja beazonosítani, érdemes epilepszia centrumba járni, mert a gyógyszer kiválasztása is típustőól függ. Műteni csak az úgynevezet temporális epilepszia nagyon súlyos, egyik gyógyszerre sem reagáló válfaját kell. A műtét során az agy egyik részét vágják ki, amputálják ki, a két rosszból (állandó rohamok) a kevésbé rosszat választva, tehát hülyeség a műtétről beszélni a hozzátartozónak, ez csakis a kezelőorvos nagyon megfontolt döntése alapján egy speciálisan képzett team javaslata lehet. A Magyar Epilepsziaellenes Liga orvosai úgy gondozzák a betegeiket, hogy teljes életet éljenek. a sportolást érdemes racionális kereteken belül végezni, a balesetveszély miatt nem kellene pl. lovagolni.Dolgozni, tanulni kell, hiszen az epilepsziá nem rokkantosító betegség, viszont nem minden szakmában engedélyezik a munkavégzést az alkalmassági vizsgálat során, erre már gyermekkoruktól felkészítjük az epiilepsziás gyermekeket, hogy lehetőleg rendes gimnáziumba és főiskolára menjenek, ne válasszanak szakkmunkát, különösen a fiuk, mert nem fogják alkalmazni őket az épitőiparban, MÁV-on, stb. Szorakozni ésszel kell, ezt minden serdülő gondozottal megbeszéljük, és miután rohamozik egyet egy buliban, utána már be is tartja a tanácsainkat... megnyugtató eredményeket és rohammentességet kívánok!

Kérdés: 2014. június 11., 11:38; Megválaszolva: 2014. június 12., 22:14
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Idegbecsípődès?
Egy ideje fennálló panaszok
Tisztelt Doktornő! Lassan három hónapja már hogy nem érzem magamat úgy mint korábban. Az egész fejfájással kezdődött, amit eddig a fejem szinte...
Huntington vagy stressz?
Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben lettem igazán figyelmes arra hogy különösen nagy koncentráció közben általában játék vagy hasonló ideges...
PÁNIKBETEGSÉG ?
TAVALY TAVASZAL VOLT EGY NAGYOBB LELKI MEGRÁZKODTATÁSOM,AZÓTA SOKSZOR MOSTANÁBAN NAPONTA TÖBBSZÖR IS REMEGÉS JÖN RÁM.ELSŐNEK CSAK GYOMOR IDEGRA...
Izomrángás
Tisztelt Doktornő! 31 éves vagyok, 2,5 éves és 7 hónapos Kislányaimmal otthon vagyok. Egészséges a mai világban uralkodó helyzethez képest...