• Ciszta az agyban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Főorvos Úr! Agyi cisztával kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni néhány dolgot. Az agyban lévő ciszta körül is képződhet ödéma? Ha igen, akkor jóindulatú ciszta esetében is, vagy csak kizárólag rosszindulatú cisztánál? Képalkotó eljárással (CT, MR) egyértelműen el lehet dönteni, hogy egy agyban látott elváltozás egészen biztosan ciszta-e vagy netalán daganat, illetve hogy jóindulatú-e vagy rosszindulatú? Milyen egyéb módon szükséges vagy lehetséges megbizonyosodni róla? Biopsziára is szükség van minden esetben, vagy esetleg érdemes lehet egy PET/CT vizsgálatot megfinanszírozni? Ciszta esetében milyen kezelést szoktak alkalmazni? Gyógyszeresen kezelhető, vagy műtétre is szükség lehet, esetleg műtét helyett sugárkezelés is szóba jöhet? Sugárkezelés esetén van arra esély, hogy akár még egy agydaganat is „eltűnjön” nyomtalanul és ne is újuljon ki? Előre is köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel:

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a agyi ciszta témában

        Kedves Kérdező! Az agyi ciszta egyértelműen jóindulatú elváltozás. Kontrasztanyag adásával kombinált CT/MR vizsgálat a felvételek során ezt el tudja dönteni.Az agyi ciszta az esetek döntő többségében nem növekedik, a környezetét nem nyomja, nem okoz klinikai tüneteket sem. Ez egyszerűen egy agyhártya képződmény,a magzati életben alakul ki, benne legtöbbször agyvíz található.Nem tekinthető daganatnak, ezért a daganat terápia során alkalmazott módszerekre,műtétre, sugárkezelésre nincs szükség.Kivételes esetben, ha a ciszta növekedik, és koponya űri nyomás alakul ki,akkor kellemetlen tüneteket is okozhat.Ilyenkor szükség lehet beavatkozásra.Gyógyszeres kezelése nem ismert.Egyes agydaganatok a képalkotó eljárások során cisztákat tartalmazhatnak, de ezek jól elkülöníthetőek az előbb leírt jóindulatú elváltozásoktól. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. május 20., 11:44; Megválaszolva: 2020. május 21., 06:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben: