• pinealis cysta

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Előszőr összefoglalnám a leleteimet: 2017ben diagnosztizáltak egy arachnoidális cisztát: "a jobb oldalon a pólus előtt a liqour tér 2 cm-re cystaszerűen kiszélesedett", valamint a bal oldalkamrám assszimetrikusan tágabb és a corpus pineale alatt egy 16 mm-es axiális átmérőjű ciszta van ami a corpus pinealet balra diszlokálja, komprimálja. A bal oldali kamra ventralis szarva mentén egy db 4 mm nagysagú flair jelmenetben jelfokozott góc mutatkozott. A vizsgálatot 2018. májusában megismételték akkor:a pinealis cysta 17 mm axialisan az arachnoidalis ciszta a temporalis pólus menten 17 mm. Most kaptam kézhez a legújabb leletet (a pinealis cystat neztek h valtozott-e) ezt írja: " a wadrigeminalis ciszternat kiszélesítő liquorintenzítású típusos arachnoidalis cysta látható amely 2, 8x1, 5x2 cm (APxSZxM). A III. kamra fala enyhén előredomborodott a tectum palatei mérsékelten ellapított a Galeni felfelé helyezett az aquaductus nyitott. A jobb elülső temporalisan kb 3 cm legnagyobb átmérőjű arachnoidalis cysta mely mellett a temporalis lebeny hypoplasias de a cortey normalis vastagsagú. A panaszom és a kérdésem: A fő panaszom amiért történt a vizsgálat az az arczsibbadás. Kétoldali orcákon és ajkakon megjelenő, de gyakran zsibbad a kezem is. Sokszor szédülök, belassulok, a látásom nem tudom, hogy romlott-e mert csak 3 éve vagyok szemüveges, így még új, hogy egyáltalán homályosan látok. De sokszor látok, apró szines foltokat vagy fehér foltokat. A fejem csak havi 1-2x fáj, szerintem az nem jelentős. Az értékelő orvos szerint változatlan a cisztám mérete. Viszont nem értem, hogy lehet változatlan ha sosem ugyanazok a számok szerepelnek a leleten. Eltudná esetleg magyarázni nekem, hogy mit jelent a 17 mm axiális átmérő és mit jelent a (Ap x Sz x H) rövidítés, illetve ez a kettő hol találkozik? Valamint, Ön szerint okozhatja az arczsibbadást a ciszta? Az általános véleményét is ki szeretném kérni a leletemmel kapcsolatban, mennyire számít normálisnak?:) Én laikusan alig hiszem el, hogy két szerintem nagy ciszta van az agyamban, és elvileg semmilyen panaszomat nem okozhatják. De nem találok sorstársat sehol akinek két cisztája van, hogy megbizonyosodjak róla, hogy neki sincs kutya baja, így szeretném tudni azt is, hogy ez mennyire gyakori? Valamint, ami még nagyon fontos lenne nekem, ha van bármi ötlete, hogy mitől zsibbadhat időnként két oldalon az arcom (orcákon kezdődő de akár az egész fejre kiterjedve, alkohol fogyasztás után másnap fokozódik, de amúgy meg nem érzem, hogy köze lenne a dehidratálsághoz). Válaszát és idejét előre is köszönöm!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a agyi ciszta témában

        Kedves Kérdező! A központi idegrendszerben előforduló, az agyhártyával körülvett cysták nem dagantos természetűek.Fejlődési rendellenességnek tekinthetők.Nincs jelentősége, hogy egy, vagy kettő van. Az a lényeg, hogy úgynevezett "néma" agyterületeken fordul elő, ezért a betegnek panaszt nem okoznak.1-2 mm nagyságrendbeli változás nem jelent növekedést.Nem tisztem, hogy a vizsgálat szakmai részleteit ismertessem. Az Ön számára ez nem fontos.Bár a cisztákat lehet követni évenkénti kontroll felvételekkel, a nyomásos tüneteket okozó méretváltozás igen ritka. Emiatt nem kell agyon izgulni magát. A leírt arc, ajak és kéz zsibbadás a stressz tipikus tünetei. Alkohol fogyasztást nem javasolok. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 25., 14:54; Megválaszolva: 2019. január 27., 07:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: