Arc és szám zsibbadás

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 2 hete jelentkezett nálam a zsibbadás. Először csak az arcomon, főleg a szám környékén éreztem, olyan volt, mint sok apró tűszúrás. Aztán pár nap után már testszerte, mindkét oldalon, Kezeimen, lábaimon is. Hétfőn voltam neurológusnál, aki el is küldött MRI-re. Korábban már voltam nála, uis 9 éve már volt zsibbadásom, de akkor csak az arcom bal felén. Akkor az MRI azt mutatta ki, hogy a kisagyi tonsillák 5 mm-rel meghaladják a foramen magnum szintjét. A doktornő akkor ennek tudta be a zsibbadást. Utána többször is ellenőrizték, h nem változik-e a helyzete. Utoljára 2009-ben ellenőrizték, 2 évvel kislányom születése után. Akkor azonban már nem láttak semmi rendellenest. A doktornő most azt gyanítja, talán megint megjelent ez a tonsilla a gerincvelőbe belógva, illetve még az SM is felmerült. AZóta egyébként még egy gyermekem született. Ő most 2, 5 éves. Az első kérdésem az lenne, hogy ezek a tünetek mi mindentől lehetnek nálam. Ugyanis most eléggé kétségbe vagyok esve. Persze ilyenkor jön az internet, aztán csak még jobban elkeseredek. A doktornő amikor hétfőn megvizsgált, volt egy olyan gyakorlat, h be kellett csukni a szememet és akkor azt mondta, mintha picikét kimozdulnék balra. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy voltam egy hónapja pajzsmirigy-izotóp-vizsgálaton, és rá 10 napra jelentkeztek ezek a tünetek. Azzal nem lehet összefüggésben. Mg-ot és Ca-ot nyugodtan szedhetek addig is, amíg az MRI elkészül rólam? Még annyi adalék rólam, hogy egészen egy héttel ezelőttig rendszeresen futottam (hetente 35-40 km-t) , de a doktornő az MRi-ig most letiltott róla. Nagyon szépen köszönöm válaszát előre is!

Dr. Kalóczkai Andrea válasza zsibbadás témában

Kedves Kérdező!

A Mg és Ca szedése nem változtatja meg az MRI értékelést, igy nyugodtan szedheti. Nem hiszem, hogy a pajzsmirigy vizsgálat okozná tüneteit, és biztosan nem befolyásolja az MRI vizsgálat értékelését. Nem láttam az előző MRI filmjeit, de én úgy tudom, hogy a leleógó kisagyi tonsillák fejlődési variációnak tekintendő, és nincs betegséget okozó jellege. Az agy viztartalmától függ, hogy milyen mélyen lóg bele a gerincűr felé vezető résbe. Az MRI vizsgálattal kizárható az sclerosis multiplex betegség, igy ha ez irányban nem mutat kórosat a kép, biztos lehet benne, hogy ilyen betegsége sincs. A testszerte vándorló zsibbadás egyébként sem jellemző semmilyen szervi bajra. Szerintem úgy nevezett szomatizáció az Ön problémája, vagyi lelki eredetű baja van, amit nem is tud, vagy nem engedi magának tudni, ezért a szervezet különféle tüneteket mutat, hogy felhivja a figyelmét arra, hogy foglalkozzon a valós problémával.

Kérdés: 2013. január 16., 21:30; Megválaszolva: 2013. január 23., 11:10

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Karzsibbadás
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 hónapja tartó éjszakai/hajnali kétoldali karzsibbadás kapcsán írtam Önnek korábban is. Most ismét szeretnék tanácsot...
Sclerosis Multiplex?
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 3 hónapja jelentkezett bizonyos időközönként egyoldali (bal) fülcsengés, pontosabban egy nagyon halk folyamatos sípolás...
Visszatérő Kézfej zsibbadás
Zsibbadás és szédülés
Zsibbadás, érzéketlenség