Indokolt-e gerincműtét?

Az általam gondnokolt öcsém gerincpanaszairól teszem fel a kérdést.Lumbális gerinc MR vizsgálata: A lumbalis lordosis megtartott. A csigolyatestek magassága szabályos. Az L.V. csigolya és S.I. segmentum között zsíros degeneratio látható. Csontos felrakódások vannak. A lumbalis discusok dehidráltak. Az L.III.discuson bal oldali túlsúlyú térfoglaló jelleggel nem bíró protrusio van. Az L.IV. discuson jobb oldalon mediolateralisan 13x5x16 mm-es az L.V. csigolya mögé lógó sérves előboltosulás látszik. Az L.V. discuson széles protrusio van, amely legkifejezettebb jobb oldalon foraminalisan, itt a kilépő gyök megvastagodott. A conus az L.I. magasságában látszik. Vélemény: Protrusio disci intervertebralis L.III., L.V., az L.V. szintben jobb oldalon foraminalisan térfoglaló jelleggel bír. Hernia disci intervertebralis L.IV.. Anamnesis: 1 éve vannak panaszai, erős fájdalom sugárzik derekából a jobb AV. oldalsó részén keresztül a lábfejbe. Hasprés panaszait fokozza. Lábát gyengébbnek érzi. Lasegue próba jobb o. -on 30 foknál pozitív. Paresis, relexeltérés, érzészavar nincs. Lumb. gerinc MR vizsg. L.V. nivóban bal oldalon discus hernia látható. Műtéti megoldás javasolt. Amennyiben a beküldő döntött úgy XY főorvosnál jelentkezzen ambulantiánkon. Kontroll vizsgálat: panasz, status változatlan. A lumb. gerinc MR felvételén jobb oldali panaszainak megfelelő lokalizációjú sérv nem látható. Jelenleg idegsebészeti teendő nem jön szóba. Tekintettel arra, hogy öcsémnek a gondnoka vagyok és a mentalis retardáltságára kérdezem, hogy a két vizsgálat megitélésében mi ez az ellentmondás? Kérdezem, hogy a továbbiakat illetően javasolt-e a gerincműtét?

Dr. Kerekes Éva válasza gerinc sérv témában

Tisztelt Érdeklődő!

Az orvostudomány nem egzakt tudomány, inkább művészet, ami sok tudást igényel. Két orvos ritkán gondolkodik, vélekedik egyformán, és ez nagyon jó.

A döntés, hogy a felvételeken látható elváltozás műtét igényel-e, csakis az idegsebész szakmai kompetenciája és felelőssége. Ezért vizsgálja meg a beteget és nézi meg a CT/MR felvételt személyesen. Manapság divat túlértékelni az MR/CT leletek jelentőségét: a porckorongsérv esetében az hatványozottan igaz, hogy a klinikum, és nem a felvételek a mérvadóak a döntésben.

Az, hogy javasolt-e a gerincműtété, az idegsebész, és nem a radiológus dönti el.

Kérdés: 2012. december 17., 13:01 ;Megválaszolva: 2012. december 22., 12:20
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gerinc probléma
Jó Napot Kívánok! Sajnos széklet tartási problémám van és így elküldött a neurológus MR vizsgálatra. A lelet: LIII-SI magasságokban enyhe...
gerincmütét utáni fájdalom
Gerincsérv műtétem volt ez év májusban. A jobb oldalról a nyilamló fájdalom átjött a bal oldalra, és nyilamlik a bal lábamba. A friss MRI...
EEG Lelet értkékelése
Oxigénhiány
Ajánlás kérése