Indokolt-e gerincműtét?

Az általam gondnokolt öcsém gerincpanaszairól teszem fel a kérdést. Lumbális gerinc MR vizsgálata: A lumbalis lordosis megtartott. A csigolyatestek magassága szabályos. Az L. V. csigolya és S. I. segmentum között zsíros degeneratio látható. Csontos felrakódások vannak. A lumbalis discusok, dehidráltak. Az L. III.discuson bal oldali túlsúlyú térfoglaló jelleggel nem bíró protrusio van. Az L. IV. discuson jobb oldalon mediolateralisan 13x5x16 mm-es az L. V. csigolya mögé lógó sérves előboltosulás látszik. Az L. V. discuson széles protrusio van, amely legkifejezettebb jobb oldalon foraminalisan, itt a kilépő gyök megvastagodott. A conus az L. I. magasságában látszik. Vélemény: Protrusio disci intervertebralis L. III. L. V. az L. V. szintben jobb oldalon foraminalisan térfoglaló jelleggel bír. Hernia disci intervertebralis L. IV. Anamnesis: 1 éve vannak panaszai, erős fájdalom sugárzik, derekából a jobb AV. oldalsó részén keresztül a lábfejbe. Hasprés panaszait fokozza. Lábát gyengébbnek érzi. Lasegue próba jobb o. -on 30 foknál pozitív. Paresis, relexeltérés, érzészavar nincs. Lumb. gerinc MR vizsg. L. V. nivóban bal oldalon discus hernia látható. Műtéti megoldás javasolt. Amennyiben a beküldő döntött úgy XY főorvosnál jelentkezzen ambulantiánkon. Kontroll vizsgálat: panasz, status változatlan. A lumb. gerinc MR felvételén jobb oldali panaszainak megfelelő lokalizációjú sérv nem látható. Jelenleg idegsebészeti teendő nem jön szóba. Tekintettel arra, hogy öcsémnek a gondnoka vagyok és a mentalis retardáltságára kérdezem, hogy a két vizsgálat megitélésében mi ez az ellentmondás? Kérdezem, hogy a továbbiakat illetően javasolt-e a gerincműtét?

Dr. Kerekes Éva válasza gerinc sérv témában

Tisztelt Érdeklődő! Az orvostudomány nem egzakt tudomány, inkább művészet, ami sok tudást igényel. Két orvos ritkán gondolkodik, vélekedik egyformán, és ez nagyon jó. A döntés, hogy a felvételeken látható elváltozás műtét igényel-e, csakis az idegsebész szakmai kompetenciája és felelőssége. Ezért vizsgálja meg a beteget és nézi meg a CT/MR felvételt személyesen. Manapság divat túlértékelni az MR/CT leletek jelentőségét: a porckorongsérv esetében az hatványozottan igaz, hogy a klinikum, és nem a felvételek a mérvadóak a döntésben. Az, hogy javasolt-e a gerincműtété, az idegsebész, és nem a radiológus dönti el.

Megválaszolva: 2012. december 22.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

CYSTA A GERINCBEN
Jó napot kívánok! Tudomásom van az MR vizsgálat után, hogy kitüremkedéseim vannak, a kérdésem az, hogy okozhat-e magas fokú fájdalmat és zsibbadást vagy a...
Derék-csípő fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Hosszan tartó és visszatérő, derék és csípő fájdalmaim miatt végeztettem mr vizsgálatot és az alábbi alábbi eredménnyel: Nem tudom, hogy...
Gerinc probléma
Jó Napot Kívánok! Sajnos széklet tartási problémám van és így elküldött a neurológus MR vizsgálatra. A lelet: LIII-SI magasságokban enyhe, degeneratív eltérés...
Gerincmütét utáni fájdalom
Gerincsérv műtétem volt ez év májusban. A jobb oldalról a nyilamló fájdalom átjött a bal oldalra, és nyilamlik a bal lábamba. A friss MRI eredményen azt...
Éjszakai kézzsibbadás
Pots vagy orthosztatikus hipotenzió