agyi vénás angioma

Tisztelt Doktor Nő/Úr Múlt héten, háziorvosom javaslatára koponya MR vizsgálaton estem át, mivel egy ideje fejfájás és szédelgés gyötört, a fejfájás jobbára koponyám jobb oldalán jelentkezett egy pontban.. Az orvosi vélemény az alábbi: "Jobb oldalon parietalisan kis vénás angioma gyanúja. A jobb oldali aorta cerebri posterior P1 segmentumának és a bal oldali artéria vertebralis hypoplasiája." Kérdésem lenne, hogy konkréten mit takar a fenti megállapítás, valamint, hogy ez sürgős beavatkozást igényel-e, esetleg életveszélyes álaponak tekinthető-e az állapot? köszönöm Üdvözlettel Ternai-Tóth Ferenc

Dr. Kerekes Éva válasza koponya MR eredménye témában

Tisztelt Érdeklődő!

A leírt elváltozások nem életveszélyesek.

A jobb oldali aorta cerebri posterior helyett gondolom arteria cerebri posterion van írva, hiszen az aorta, amiből csak egy van, a szívben van, nem az agyban.

Nos, ezen ér, és a bal oldali vertebralis hypoplasia azt jelenti, hogy ezek az erek veleszületetten kissé véknyabbak. Ez semmi komoly gonddal nem jár, mert nem érszűkület, nem fog elzáródni, de panaszt (szédülést, talán fejfájást) okozhat.

a kis vénás angioma jelenleg biztos nem okoz panaszt, viszont ezt idegsebésznek meg kell mutatni, és emiatt gondozás alatt kell Önt tartani, mert az angioma néha vérezhet is, de ez ritkán fordul elő, és ez a típusú agyvérzés nem fatális.

Panaszmentséget kívánok!

Kérdés: 2012. november 12., 12:45 ;Megválaszolva: 2012. november 15., 09:31
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Ez lehet az SM-től?
Tisztelt Doktornő! Egy hónapja diagnosztizáltak nálam SM-et. Egy hete arra keltem, hogy homályosan látok, szemnyomáést érzek. Másnapra...
Epilepsziás görcsroham volt vagy...
Pszchiés betegség?
Radialis laesio
Külső liquortér tágulat