Elzáródott artéria?

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! A nevelőapukám nemrég stroke-ot kapott, és ma azt mondta a főorvos asszony, hogy a CT eredménye biztató, azonban az UH azt mutatta ki, hogy a nyaki artériája mindkét oldalon teljesen el van záródva, de vannak olyan betegei, akik még 5-15 évet is eléltek így. Azt is mondta, hogy ez az artéria az, ami az oxigéndús vért szállítja az agyba. Ezzel kapcsolatban szeretném azt kérdezni, hogy ez akkor hogyan is van tulajdonképpen? Ha 100%os az elzáródása akkor most hogyan jut el az agyba a vér, észeket a rögöket valóban nem lehet már eltávolítani onnan?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kalóczkai Andrea válasza agyi érelzáródás témában

Kedves Kérdező!

A kérdése jogos. Nem ismerem a leletet, de mindkét oldalon nem lehet 100%-osan elzáródva egy fő artéria=verőér, mert akkor nincs az agyban keringés. nagy valószinűséggel az egyik oldalon valóban teljesen, azaz 100%-osan elzáródott az ér, de a másik oldalon is súlyos lehet a szűkület. A teljes elzáródást már nem lehet műteni. A súlyos szűkületet viszont lehet, sőt kell is. Azt javaslom, hogy a lakhelyéhez közel lévő Sziv és vagy Érsebészeti Klinikára kérjen időpontot, és ott is vizsgáltassák meg az ereket. Nagy valószinűséggel érfestés is szükséges, de ez manapság már nem olyan ijesztő beavatkozás. Fontos, hoyg vérhígitót is szedjen a beteg, ez ügyben a háziorvossal vagy a neurológussal kellene beszélni.

Kérdés: 2012. október 31., 21:26; Megválaszolva: 2012. november 06., 19:37
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gyógyszerek szedése, vérnyomás
Agykamra tágulat
Nyomás érzet
Étkezés után vérnyomás esés?
MR eredmeny